Mainos

Lapsilisien leikkaamiselle on vaihtoehtoja

Keskusta, perussuomalaiset ja vasenryhmä ovat tänään jättäneet hallitukselle välikysymyksen perhepolitiikasta ja lapsilisien leikkaamisesta. Lapsilisien leikkaaminen on arvovalinta hallitukselta. Keskusta ei olisi sitä tehnyt.

Keskustan mielestä olisi hyvä, jos hallitus voisi vielä uudelleen harkita leikkausta niin kuin monet hallituspuolueiden edustajat ovat toivoneet. Lapsilisiin tehtävällä 110 miljoonan euron leikkauksella on lukuisia vaihtoehtoja.

Ensimmäiseksi hallitus voisi luopua oppivelvollisuusiän nostamisesta. Kuntaliiton arvion mukaan se maksaa 108 miljoonaa euroa. Hallitus kuitenkin lisää yleissivistävän koulutuksen ja ammatillisen peruskoulutuksen valtionosuuksia vain 5,6 miljoonalla euroa. Hallituksen summa on siis reippaasti alimitoitettu ja täytyy ihmetellä, mitä sillä oikein saadaan. Kuntien kustannukset ainakin nousevat, vaikka tavoite on ollut täysin päinvastainen. Kunnat ovat jo muutenkin kantaneet suuremman vastuun julkisen talouden säästöistä kuin valtio itse.

Toinen vaihtoehto olisi kokonaan perua kotihoidon tuen rajaamispäätös, jonka mukaan oikeus tukeen on jaettava puoliksi molemmille vanhemmille. Valtiovarainministeriön laskelmien kiintiöittäminen tuo julkiselle taloudella lisää kustannuksia vähintään 76 miljoonaa euroa. Siis tämä päätös tuo lisää kustannuksia, ei säästä.

Kolmas vaihtoehto olisi nipistää summa yritystuista. Tehottomiksi yritystuiksi on arvioitu noin 200 miljoonaa euroa. Myös yrityspalveluverkostossa on paljon päällekkäisyyttä ja sitä voidaan tehostaa.

Neljäs vaihtoehto olisi ollut nostaa tupakkaveroa leikkausta vastaavalla summalla. 

Hallituksen johdonmukaisuutta on pakko ihmetellä näiden lukujen valossa. Hallitus on esimerkiksi useaan kertaan toistanut, että kunnille ei saa tulla lisäkustannuksia saati velvoitteita. Kunnat joutuvat taas harkitsemaan veroprosenttien nostamista näiden päätösten valossa. Kansalaiselle ei ole merkitystä meneekö veroeuro kunnalle vai valtiolle. Se lähtee samasta yhteisestä lompakosta.

Vaihtoehtoja lapsilisien leikkaamiselle on, jos vaan halua löytyy. Oppositiopuolueena olemme valmiita hakemaan vastaavan summan muista menoista yhdessä hallituksen kanssa. Viime laman opetukset pitää myös pitää mielessä, kun mietimme leikkauksia. 

Juha Sipilä

Keskustan puheenjohtaja ja kansanedustaja

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.