Mainos

Lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista kovemmat rangaistukset – eduskunta hyväksyi uuden lakiesityksen yksimielisesti

1:09
Video: Lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset puhuttivat eduskunnassa tammikuussa.

Eduskunta on hyväksynyt tänään yksimielisesti esityksen lapsiin kohdistuvien törkeimpien seksuaalirikosten rangaistusten kiristämisestä. Uudistuksessa rikoslakiin lisättäisiin uusi rangaistussäännös törkeästä lapsenraiskauksesta ja lapsen seksuaalisen hyväksikäytön enimmäisrangaistusta korotettaisiin.

Uudistuksessa lapsen seksuaalisen hyväksikäytön enimmäisrangaistus korotettaisiin nykyisestä 4 vuodesta 6 vuoteen vankeutta, toteaa oikeusministeri Antti Häkkänen tiedotteessa. 

Hänen mukaansa tämä voisi jatkossa mahdollistaa nykyistä ankarampaa arvioimista sellaisten tekojen kohdalla, jotka eivät kuitenkaan täytä lapsen törkeän seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkistöä.

Lapsi ei voi koskaan antaa pätevää suostumusta sukupuoliyhteyteen

Rangaistus törkeästä lapsenraiskauksesta on tällä hetkellä 4-12 vuotta vankeutta, mikä merkitsee vähimmäisrangaistuksen koventumista kahdella vuodella.

Enimmäisrangaistus vastaisi taposta säädettyä enimmäisrangaistusta.

Tiedotteessa kerrotaan, että säännöksen lähtökohtana on, ettei lapsi voi koskaan antaa pätevää suostumusta sukupuoliyhteyteen aikuisen kanssa. 

Törkeää lapsenraiskausta koskevaa säännöstä sovellettaisiin väkivaltaa käyttäen tehtyjen raiskausten lisäksi myös tilanteisiin, joissa lapsi on kykenemätön puolustamaan itseään taikka muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan.

Esitetty säännös koskisi Häkkäsen mukaan pääsääntöisesti alle 16-vuotiaita uhreja.

"Tärkeää viedä läpi ensi eduskunnassa mahdollisimman pian"

Häkkänen pitää tärkeänä, että seksuaalirikossääntelyn uudistaminen viedään läpi ensi eduskunnassa mahdollisimman pian.

– Puolueet ovat nyt yksimielisiä uudistamisen tarpeesta ja siitä, että esitys tulee viedä läpi mahdollisimman pian, Häkkänen toteaa.

Juttua täydennetty klo. 17:22.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja