Itä-Suomen yliopiston lehtori: Rasismia tulisi käsitellä kaikissa kouluissa

Suomalaiskoulujen valmiudet käsitellä rasismia ovat Itä-Suomen yliopiston lehtori Anne-Mari Souton mukaan hyvin vaihtelevat.

– On kouluja ja opettajia, jotka ottavat sen vakavasti, mutta toisaalta tutkimuksetkin osoittavat, että koulu on edelleen yksi keskeisin ympäristö, missä lapset ja nuoret kokevat rasismia, hän kertoo STT:lle.

Koulujen pitäisi olla turvallisia tiloja kaikille, mutta rasismi tekee Souton mukaan niistä osalle oppilaista turvattomia. Rasismi kouluissa ei ole Souton mukaan ainoastaan oppilaiden välinen ongelma, vaan sitä koetaan myös opetushenkilökunnan suunnalta.

– Toivon, että nyt kun tilanne on kärjistynyt, myös kouluissa keskusteltaisiin yhdessä opettajien kanssa ja opettajat saisivat rehtoreilta ja muulta koulun johdolta tukea aiheen käsittelyyn.

Souto korostaa, että rasismi on aivan kaikkien Suomen koulujen ongelma. Myös niiden, joissa valtaosa oppilaista on valkoihoisia suomalaisia.

– Jos ajatellaan vaikka meidän hallitusta nyt, niin onko meidän peruskoulumme onnistunut aikanaan heidän kouluttamisessaan, jos sen tehtävänä on ollut jo vuosikymmeniä ihmisoikeuskasvatus?

Antirasistisen kasvatuksen osaamisen vahvistaminen koskee Souton mukaan kaikkia koulutusasteita, koko koulutusjärjestelmää.

Opettajat eivät Souton mukaan ole välttämättä saaneet opettajankoulutuksesta tarpeeksi tukea teeman käsittelyyn. Rasismia ja antirasistista kasvatusta käsitteleviä kursseja ja sisältöjä on opettajankoulutuksessa Souton mukaan hyvin vähän.

Tutkija toivoo, että opettajien ja koulujen lisäksi myös lapsia ja nuoria tuettaisiin aiheen käsittelyssä. Opettaja voisi esimerkiksi kysyä oppilailta tapoja, miten he haluaisivat rasismia käsitellä, sekä pohtia, millaisissa ryhmissä keskustelua käydään.

Rasististen ilmausten yhteiskunnassa hyväksytymmäksi tuleminen vetää opettajilta niin sanotusti mattoa jalkojen alta. Souto toivoo, että rasistisiin puhetapoihin puututaan koulussa jatkossakin.

– Sitä puhetta, mikä on koulussa kiellettyä, ovat nyt käyttäneet ihmiset, jotka ovat ministerin tehtävissä, Souto sanoo.

Souton mukaan olisi myös tärkeää, että rasismikeskustelu ei jää hallituksen julkilausumien varaan, vaan siitä seuraisi käytännön tekoja ja sitoutumista antirasismiin.

Lue myös:

    Uusimmat