Mainos

Lapsiasiavaltuutettu haluaa lööpit pois kassoilta

Maria Kaisa Aula on saanut runsaasti huolestuneita viestejä lööppikirjoittelusta. Hän haluaakin, että vanhemmat voisivat valita kaupassa lööpittömän kassan.

Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula haluaa kauppoihin kassoja, joiden edessä ei olisi iltapäivälehtien uutisista vinkkaavia lööppejä eli myyntijulisteita. Idea lööpittömistä kassoista on peräisin valtuutetun toimistoon yhteyttä ottaneilta vanhemmilta. Heiltä tulee Aulan mukaan paljon huolestuneita viestejä lööppikirjoittelusta.

Kotimaa-lehdelle antamassaan haastattelussa Aula haluaa, että vanhemmat voisivat valita lööpittömän kassan, eikä jonottaessa tarvitsisi lukea esimerkiksi viestiä "Äiti poltti lapset ja itsensä".

- Lööppien ei tarvitse olla joka paikassa lasten silmien korkeudella. Perheiden parissa toimivat kansalaisjärjestöt voisivat ottaa asian esille oman alueensa kauppojen kanssa ja herättää sosiaalista vastuuta, ehdottaa Aula.

Lapsiasiavaltuutetun toimistossa ei hänen mukaansa suunnitella ohjeistusta kaupoille ja kioskeille lööppien sijoittelusta.

Kuluttajaviraston johtaja Anja Peltonen kannattaa lööpittömien kassojen perustamista.

- Tällöin vältyttäisiin ainakin lasten pidemmältä seisomiselta lööppien vieressä. Se olisi osaratkaisu, toinen ongelma ovat esimerkiksi kioskien lööpit.

Kuluttajavirasto antoi toissa vuonna markkinointiohjeita, joiden pohjalta esimerkiksi pornolehtiä on sijoitettu huoltoasemilla ja kioskeissa lapsen katseiden ulottumattomiin.

Iltalehti: Lööpittömiin kassoihin ei tarvetta

Iltalehden vastaava päätoimittaja Kari Kivelä ei näe tarvetta iltapäivälehtien lööppien poistamiseen kauppojen kassoilta.

- Lööppien poistamiseen ei ole mitään syytä. Niitä halutaan katsoa, ja ne kertovat monille ensimmäisenä suomalaisen puheenaiheen, Kivelä sanoo.

Kivelän mukaan vanhempien huolestuneisuus ei ole kovin laajamittaista ainakaan Iltalehteen tulleiden yhteydenottojen perusteella.

- Vuoden alusta Iltalehdessä on seurattu lehden omia lööppejä ja kirjattu ylös jokainen lööpeistä tullut palaute. Viidestäkymmenestä ensimmäisestä lööpistä on tullut yhteensä neljä palautetta, jotka ovat koskeneet kahta lööppiä. Yhden lööpin näkee noin kaksi miljoonaa ihmistä.

Enemmän kuin lööpeistä itsestään Kivelä kaipaisi keskustelua lööppien aiheesta, kuten perheväkivallasta.

- Lööpeissä on aika vähän rikos- tai onnettomuuspohjaista uutisointia, mutta viime vuosi oli syystä tai toisesta järkyttävä perheväkivaltatapausten lisääntymisessä. Olisi erikoista, jos kehitys ei olisi heijastunut lööppeihin. Kuitenkin itse asiasta keskusteluun on korkea kynnys, toteaa Kivelä.

Ilta-Sanomien vastaava päätoimittaja Antti-Pekka Pietilä ei halunnut kommentoida Aulan kantaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.