Mainos

Lapsi meinasi hukkua helsinkiläisessä uimahallissa – kuuluisa pelastusasiantuntija videosta: “Raju muistutus”

4:42

MTV Uutiset kertoi viime viikolla helsinkiläisen uimahallin valvontakamerakuvasta, jolta paljastui läheltä piti -hukkumistilanne. Videon on varoittavana esimerkkinä jakanut myös hengenpelastuksen asiantuntija.

Uimahallissa ilman valvontaa jääneen viisivuotiaan pojan kamppailu veden varassa tallentui valvontakameralle. Saunaan mennyt äiti oli kieltänyt poikaa menemästä veteen yksin. Video paljastaa, että pojan kamppailu kesti pitkään ennen kuin ulkopuolinen puuttui tilanteeseen.

Maailmankuulu amerikkalainen pintapelastaja ja hengenpelastusasiantuntija Mario Vittone kuuli videosta, kun hänen suomalainen seuraajansa vinkkasi siitä. 

Vittone jakoi videon Facebook-sivunsa yli 26 000 seuraajalle varoittavana esimerkkinä.

– Video on raju muistutus siitä, miten hiljaisia hukkuvat ihmiset voivat olla. Vaikka lähellä olisi muita ihmisiä, hukkuvaa ei välttämättä huomata, ellei henkilöä pidetä tarkasti silmällä. Harva hukkuva kykenee huutamaan apua, Vittone kommentoi videon tilannetta.

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut pojan äidin heitteillepanosta neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja maksamaan lapselle rahallista korvausta. 

Huitominen ja pärskiminen harvinaista

Mielikuva hukkumisesta on Vittonen mukaan opittu televisiosta. Huutamista, huitomista ja pärskimistä tapahtuu tosielämässä vain harvoin. 

Kuten videolla, hukkuminen tapahtuu usein petollisen hiljaisesti.

– Videon tapauksessa epätyypillistä on tapauksen kesto. Lasten kamppailu vedessä kestää yleensä vain puoli minuuttia tai vähemmän. Todella harvoin tilanne kestää yli minuuttia, Vittone kertoo. 

Videolla poika ehtii kamppailla vedessä minuutteja ennen kuin kukaan ympärillä olleista uimareista reagoi tilanteeseen.

Satojen pelastustehtävien ammattilainen

Mario Vittonella on takanaan satoja etsintä- ja pelastustehtäviä vesillä sekä yli 20 vuotinen ura Yhdysvaltain laivastossa ja rannikkovartiostossa. 

Vittone tunnetaan myös hengenpelastusta käsittelevistä kirjoituksistaan.

Vittonen hukkumisen tunnistamista helpottavaa kirjoitusta on jaettu maailmalla lähes 570 000 kertaa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.