Hukkuva ei näytä hukkuvalta – tunnistatko hädässä olevan lapsen ennen hengenpelastajaa?

Hukkuminen on harvoin niin dramaattinen näky kuin elokuvissa. Hukkuvan ihmisen tunnistaminen voi itse asiassa olla jopa vaikeaa. Tunnistitko hädässä olevan lapsen yllä olevalta videolta ennen hengenpelastajaa?

Mediasta saa usein lukea vaaratilanteista, joissa lapsi on ollut lähellä hukkua. Koska hukkuminen ei näytä yhtä dramaattiselta kuin elokuvissa, ei hukkuvan tunnistaminen ole kovin helppoa. Katso yllä olevalta videolta, kuinka nopeasti itse bongaat lapsen hädässä.

Hukkuva ei pidä meteliä itsestään – todellisuudessa hukkuva käy hiljaista taistelua vedenpinnalla, ja muiden on liiankin helppoa olla huomaamatta hätää ajoissa. Business Insider -sivuston mukaan hukkumiseen harvoin liittyy veden loiskintaa, käsien huitomista tai avunhuutoja.

Hukkuvan on mahdotonta pyytää apua, koska elimistö priorisoi hengityksen puhumisen sijaan – elimistön pitää hengittää ennen kuin se voi puhua.

Hukkuva ei voi heiluttaa käsiään

Yhdysvaltojen rannikkovartioston On Scene -lehdessä julkaistussa artikkelissa hengenpelastajat antoivat vinkkejä hukkuvan tunnistamiseen.

1. Hukkuva ei voi heiluttaa käsiään apua pyytääkseen. Hukkuvan ihmisen käsivarret ojentuvat sivulle ja alas vettä vasten, kun ihminen yrittää väkisin työntää itseään takaisin pintaan – ja saamaan happea. Jaloilla ei potkita.

2. Hukkuva ei loiski vettä dramaattisesti – ihminen pompahtaa pintaan ja alas. Vartalo pysyy pystysuorassa.

Artikkeli on uusinta vuodelta 2015.

4:42
Myös helsinkiläisessä uimahallissa koettiin kauhun hetkiä, kun kukaan ei meinannut huomata, että viisivuotias lapsi oli hukkumaisillaan.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja