Lapsettomuus testaa parisuhteen kestävyyttä – suru koskettaa naisia ja miehiä eri aikaan

Tahaton lapsettomuus aiheuttaa parisuhteelle aaltoilevan kriisin, joka voi kestää vuosia – jopa toivotun lapsen jälkeenkin.

Parisuhteessa elävät mies ja nainen kokevat lapsettomuuden usein eri aikaisesti, eri tahtiin ja eri tavoin. Mies ei osaa – eikä pysty – täysin astumaan naisen saappaisiin.

– Nainen useimmiten herää lapsettomuuteen aikaisemmin ja haluaa siihen myös aikaisemmin ratkaisuja. Mies ajattelee, että mennään lääkäriin, että kyllähän nämä asiat hoituu, kyllä lääkäri osaa auttaa, Anne Lindfors Lapsettomien yhdistys Simpukasta kuvailee.

Mistä johtuu, ettei raskaus onnistu?

Noin 25 prosentissa tapauksista hedelmättömyys johtuu naisesta, 25 prosentissa miehestä, 25 prosentissa molemmista ja 25 prosentissa syytä ei saada selville.

Lähde: Simpukka.info

– Jos pariskunta esimerkiksi käy vuosia hedelmöityshoidoissa ja nainen tulee siihen tulokseen, etteivät hoidot auta ja on keksittävä muita ratkaisuja, voi mies vasta siinä kohdassa havahtua, etteikö sitä lasta sitten tulekaan.

Yleistä on myös se, että mies ja nainen käsittelevät lapsettomuudesta aiheutuvaa surua eri aikaan.

– Kun nainen on vahvasti surussa sisällä, mies kokee tehtäväkseen tukea puolisoaan. Silloin miehen omalle surulle ei ole sijaa, ja naisen silmissä mies saattaa vaikuttaa tyyneltä – eikö hän välitä lainkaan?

Lapsettomien yhdistys Simpukan teettämien kyselyiden perusteella miehet surevat lapsettomuutta ja kaipaavat yhtä lailla tukea, mutta se jää usein näkymättömäksi. Mies kokee tärkeämpänä tukea omaa puolisoa.

– Miehet ajattelevat, etteivät molemmat voi romahtaa yhtä aikaa. Kuka silloin olisi tukena?

Moni lapsettomuudesta kärsivä kokeekin, että vertaistuen ohella paras tukija on oma kumppani. Omasta parisuhteesta saa voimavaroja jaksamaan kaiken yli. Parisuhdetta onkin hyvä vaalia kriisin keskellä, sillä toimiva parisuhde on hyvinvoinnin pohja.

Lapsettomuus hitsaa yhteen – tai erottaa

Monesti kysytään, kuinka moni avioliitto päätyy eroon lapsettomuuden vuoksi.

Siitä ei ole olemassa lukuja.

Lapsettomuuden voisi sanoa testaavan parisuhteen kestävyyttä. Yhdessä kannettu ja jaettu suru voi lujittaa parisuhdetta ja lisätä suhteeseen läheisyyttä, avoimuutta ja vahventaa sidettä.

– Lapsettomuus usein joko hitsaa parisuhteen tiiviimmin yhteen tai päätyy eroon. Aika harvassa ovat ne parit, joilla ei olisi jonkinlaista kriisiä lapsettomuudesta johtuen, Lindfors kertoo.

Parisuhdetta voivat koetella esimerkiksi keskenmenot – jopa toistuvat sellaiset. Yritys, joka päätyy yhä uudestaan epäonneen ja menetykseen, on musertava.

Hedelmällisyyshoidot koetaan usein fyysisesti, psyykkisesti ja sosiaalisesti hyvin raskaiksi, mikä myös kuormittaa parisuhdetta.

– Lapsettomuudessa ja hedelmöityshoidoissa on niin monta vaihetta, joissa pitää tehdä päätöksiä. Niiden aikana voi käydä myös ilmi, että asioista ollaan eri mieltä tai lapsitoive on toisella voimakkaampi, Lindfors kertoo.

Mistä hedelmättömyys johtuu?

Naisen hedelmättömyys johtuu useimmiten ovulaatioon liittyvistä häiriöistä, munanjohdinvaurioista, endometrioosista tai kohtuviasta.

Miehen hedelmättömyys johtuu yleisimmin siemennesteen laadun heikkenemisestä tai siemensyöksyn ongelmista.

Lähde: Simpukka.info

– Jos tilannetta verrataan parisuhteeseen, jossa elämä rullaa eteenpäin, tällaisten isojen kysymysten äärelle ei välttämättä tarvitse koskaan pysähtyä. Mutta lapsettomuusongelman kohdanneita pariskuntia nämä kysymykset tulevat raadollisesti vastaan. Jos niistä selviää, se ilman muuta vahvistaa parisuhdetta.

Joskus tilanne kuitenkin päätyy siihen, että elämää jatketaan kahden. Hedelmöityshoidot eivät ole ottaneet onnistuakseen. Adoptioprosessiiin ryhtyminen tai sijaisvanhemmuus ei sovi kaikille.

– Vaikkei lapsia välttämättä tule, silti voi elää tasapainoista ja hyvää elämää, kun surun on käsitellyt, Lindfors muistuttaa.

Yhtenä nykypäivän haasteena on myös ottaa huomioon sinkut ja yksin jääneet lapsettomat.

–  Liian vähän puhutaan miesten kokemasta lapsettomuudesta. Miehet yhtä lailla toivovat lapsia ja on hirmuisen yleistä, ettei miehellä ole puolisoa – eikä tästä syystä lapsia, Lindfors kertoo.

–  Meidän pitää samalla puhua myös siitä, mitä jos ei ole lasta eikä parisuhdetta? Yleensä suru on suurempi, kun kokee olevansa kokonaan yksin.

Mistä apua?

SimpukkaParit-toiminta on tarkoitettu kaikille tahatonta lapsettomuutta kokeneille, elämäntilanteesta riippumatta: lasta toivoville, hoidoissa käyville, adoptio- tai sijaislasta odottaville, elämäntilannelapsettomille, kaksin eläville ja lapsen/lapsia saaneille lapsettomille. Lue lisää SimpukkaParit-toiminnasta täältä. 

Lue myös:

    Uusimmat