Lapsettomat miehet tekevät vähemmän töitä kuin äidit – Kaksosten äiti: Kotiin ei varaa jäädä

Lapsettomat miehet tekevät muita vähemmän töitä 1:59

Lapsettomat miehet tekevät muita vähemmän töitä, kertoo Tilastokeskuksen tutkimus. Sen sijaan lapsiperheiden isien työttömyysprosentti oli viime vuonna vain viisi. Lapsettomilla miehillä se oli yli kaksinkertainen.

Mitä korkeampi koulutus, sitä nopeammin nainen työllistyy perhevapailta. Kun perheiden nuorimmaiset ovat täyttäneet kolme, äitien työllisyys on jo samalla tasolla kuin niillä naisilla, joilla ei huollettavia lapsia ole – vajaassa 80:ssä prosentissa.

Helsinkiläinen Leena Lampila on ollut kotona reilun vuoden hoitaen kaksoslapsiaan. Ensi vuoden alussa hän palaa kielten opettajaksi.

– En olisi halunnut periaatteessa vielä palata, mutta taloutta pitää miettiä. Paluu on ainoa ratkaisu, Lampila puntaroi.

Töitä Lampila on tehnyt myös äitiysvapaalla – pettyen. 

– Työssäkäynnistä rokotetaan. Minäkin tein loppukesästä töitä jonkun verran ja nyt joudun maksamaan sitä Kelalle takaisin.

"Arvostusta kotona hoitaville"

Lampilan mukaan vanhemmalle pitäisi olla mahdollistaa olla lapsensa kanssa kotona jopa se kolme vuotta.

– Lapset ovat vain vähän aikaa pieniä. Kolmekaan vuotta ei ole mikään hirveän pitkä aika. Jos se on mitenkään mahdollista, niin se aika pitäisi saada olla kotona. 

– On se parempi, että oma vanhempi hoitaa pientä lasta kuin se kiireinen hoitaja päiväkodissa.  

Kotona lapsiaan hoitaville vanhemmille hän toivoisi arvostusta.

– Ei kenellekään ole mahdollista rahallisesti olla kotona. Se tuki on minimaalinen. Ei minulla ainakaan ole varaa jäädä kotiin. 

Tilastokeskus: Ruotsissa useammin isät kotona

Sekä lapsellisten, alle 18-vuotiaiden huoltajien, että lapsettomien naisten työllisyysaste oli viime vuonna korkeampi kuin lapsettomien miesten. Silti naisia hoputetaan työelämään entistä ripeämmin. Tilastokeskuksessa vertailukohtaa haetaan Ruotsista.

– Jonkun ne lapset on hoidettava. Jos se ei ole äiti, niin sitten se on vaikkapa se isä – niin kuin Ruotsissa usein tapahtuu. Se näkyy tasaisempana työllisyytenä siellä – naiset ja miehet ovat lähempänä toisiaan työllisyydessä, kertoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Tarja Nieminen

Myös asenteet vaikuttavat yhä siihen, miksi koti-isien määrä on säilynyt pienenä. 

– Mitä pidemmästä hoitovapaasta on kyse, sitä nihkeämmin monilla työpaikoilla tähän suhtaudutaan, kommentoi Nieminen. 

Lue myös:

    Uusimmat