Mainos

Päivähoitomaksujen alennus saa kiitosta lapsiperheiltä: Vaikuttaa todellakin!

1:51

Päivähoitomaksujen alentaminen pienituloisilta ja yksinhuoltajilta saa kiitosta lapsiperheiltä. Hallitus aikoo toteuttaa alennuksen korottamalla hoitomaksujen tulorajoja ja nostamalla sisaralennuksen 50 prosenttiin – noin 6700 perhettä siirtyy kokonaan nollamaksuluokkaan.

– Todellakin tämä vaikuttaa! Itselläni on kaksi päivähoitoikäistä lasta, joista yhdestä menisi parin sadan euron maksu ja kahdesta lapsesta melkein neljä sataa euroa, sanoo lapsiperheiden kohtauspaikassa Koivutuvalla keskiviikkona viihtyvä Nina Auvinen.


Auvinen on pohtinut töihin paluuta nyt, kun nuorimmainen on yhdeksän kuukauden ikäinen. Lähihoitajan opinnot ovat myös kesken, joten molemmat vaihtoehdot houkuttavat nyt.

– Kyllä todellakin, joko opiskelujen jatkaminen tai töihin meno, sanoo Auvinen.

Koivutuvalla lapsiperheet tapaavat päivittäin joko leikkimisen tai lounaan merkeissä. Keskiviikkona paikalla on kymmeniä perheitä ja ohjaaja Ulla Huhtala tietää, mistä on tänään puhuttu.

– Päivähoitomaksujen alennus on herättänyt runsaasti keskustelua tänään. Minun näkemykseni on, että kyllä se vaikuttaa vanhempien töihin lähtemiseen, sanoo Huhtala.

Huhtala on keskustellut perheiden kanssa useiden vuosien ajan ja tuntee arkihuolet. Etenkin pienipalkkainen tai osa-aikatyö ei kannata.

– Useimmiten palkka menee päivähoitomaksuihin, eli työnteko ei kannata.

Eli työhaluja olisi, mutta rahallisesti se menee miinukselle?

- Kyllä, se on kannattamatonta.

Muitakin kuin rahasyitä

Kaikki ei kuitenkaan napsahda kohdalleen sillä, että hoitomaksut alenevat. Perheet miettivät kokonaisuutta ja lasten parasta, sekä koko perheen jaksamista.

– Pienen lapsen kanssa voi käydä niin, että lapsen kehitys jää näkemättä, jos menee aikaisemmin työhön. Sillä tavalla toiveena onkin, että pystyisi pitkittämään työhön menoa niin paljon kuin mahdollista, sanoo Kirsi Tekoniemi nelikuukautisen Amandan kanssa.

Toisaalta hän aikoo etsiä työtä ja pitää lapsen hoitoon viemistä hyvänä asiana.

– Asiassa on paljon miettimistä ja katsotaan, miltä tilanne näyttää muutaman kuukauden kuluttua.

Piia Jaakola aikoo palata työhön, tytär on nyt kaksi ja puolivuotias. Hän ymmärtää silti niitäkin, joille työhönmeno lasten ollessa pieniä on hankalaa.

– Moni ei kuitenkaan halua lapsilleen pitkiä hoitopäiviä. Jos isovanhemmat ovat kaukana eikä tukiverkkoa ole, pitkät päivät hoidossa ja työssä voivat olla raskaita, tietää Jaakola.

Osa-aikatyö tulee sekin houkuttelevammaksi uudistuksen myötä, mutta siinäkin on ongelmansa.

– Jos ei palkasta jää kovin paljon käteen, se ei kannusta menemään töihin, arvioi Jaakola.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.