Mainos

Lapsen viestejä täytyy välillä lukea – nettipoliisi Ylelle: Vanhemman velvollisuus on puuttua

Nettipoliisi muistuttaa, että toisinaan vanhemman on kannattavaa lukea lastensa viestejä, kirjoittaa Yle.

Laki takaa jokaiselle viestisalaisuuden, mutta toisinaan sitä on rikottava.

Nettipoliisi Marko ”Fobba” Forss kertoo Ylelle, että vanhemmalla on velvollisuus lukea lasten viestejä joissakin tilanteissa. Forssin mukaan vakavissa tapauksissa, joihin liittyy esimerkiksi kiusaamista, lapset eivät helposti kerro vanhemmille kaikkea.

– Selvittelin ikävää tilannetta, missä 14-vuotiaan tytön alapäästä levitettiin kuvia somessa. Lapset eivät tällaisesta helposti kerro, jos ovat itse asiassa mukana. Vanhemmilla on kuitenkin velvollisuus yrittää selvittää tämän asteista tapausta, ja estää mahdollisen hyväksikäyttäjän tapaaminen, kertoo Forss Ylelle.

Forss neuvoo aikuisia havahtumaan lapsen huoliin ja murheisiin puhumalla. Jos puhuminen ei kuitenkaan auta, on vanhemman luettava lapsen viestit.

Toisinaan vanhemmat puolustavat puuttumattomuuttaan sillä, etteivät ymmärrä sosiaalisesta mediasta mitään.

– Kehtaan väittää sitä somelaiskuudeksi. Nykypäivänä netin hyödyistä ja vaaroista on niin paljon tietoa, että aikuisella on velvollisuus perehtyä. Jos päästät lapsesi sosiaaliseen mediaan, katso, että tunnet sen itsekin niin, että pystyt ottamaan kantaa ja huolehtimaan ongelmista joita voi tulla.

 

Lähde: Yle

***


Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.