Mainos
Kotimaa

Päivän tärkeimmät uutiset videomuodossa

Katso täältä!

Lapissa juossut kulkukoira lopetetaan – koiran kiinni saanut Heli suree: "En pääse enää edes katsomaan sitä"

Venäjän rajan läheisyydessä juoksennelleet irtokoirat ovat aiheuttaneet kuohuntaa Lapissa. Kulkukoirat määrättiin lopetettavaksi, mutta toinen pääsi pariksi päiväksi karkuun. Paikallinen koiraharrastaja olisi halunnut ottaa koiran omakseen. Eläinlääkärin mukaan löytöeläinkotiin toimitettu arka koira ei sovellu lemmikiksi. 

Villiintyneet koirat havaittiin hirvenraadolla Onkamon kylässä Sallassa Kolvivaaran läheisyydessä.

– Saimme eläinlääkäriltä virka-apupyynnön, jossa kerrottiin, että villiintyneet koirat ovat hirvenraadolla, eivätkä anna ottaa itseään kiinni, kertoo komisario Marko Iäs Lapin poliisista.

Sallan kunnan eläinlääkäri oli poliisin mukaan tehnyt päätöksen, jonka mukaan koirat täytyisi ottaa ensisijaisesti kiinni tai lopettaa niin, ettei eläimille aiheuteta tarpeetonta kipua. Venäjän rajan läheisyydessä olleilla koirilla pelättiin olevan myös tauteja.

Iäs kertoo, että poliisi ei saanut koiria kiinni, jolloin he pyysivät virka-apua myös rajavartiolaitokselta.

"Koira oli pelokas, ei aggressiivinen"

Koirat seikkailivat lähimaastossa muutamia päiviä, jolloin poliisi antoi kokeneelle metsämiehelle käskyn lopettaa koirat. Toinen koirista ammuttiin 19. kesäkuuta.

Noin viikkoa myöhemmin Sallassa asuva koiraharrastaja Heli Kuparinen sai vinkin tilanteesta, jossa metsästäjäseurue oli ampumassa irtokoiraa.

Kuparinen kertoo saaneensa irti olleen koiran kiinni ystävänsä kanssa, jonka jälkeen hän vei koiran kotiinsa yöksi.

– Koira oli pelokas, mutta ei mitenkään aggressiivinen. Koira hakeutui ihmisten seuraan ja antoi nätisti kuljettaa autossa sekä laittaa kuonopannan eläinlääkärissä, Kuparinen kertoo. 

Kuparinen vei koiran Sallan eläinlääkäriasemalle, jonka jälkeen hän vei koiran löytöeläinkotiin.

– Löytöeläintalon pihalla tuli tunne, että tämä ei ole hyvä juttu. Tuntui, että kuvio olisi sovittu etukäteen, enkä tulisi enää koskaan näkemään tätä koiraa, Kuparinen sanoi.

Kuparinen yritti tavoitella myöhemmin koiraa löytöeläinkodista, josta hänelle ilmoitettiin tekstiviestitse, ettei ollut tervetullut katsomaan koiraa.

Myös MTV Uutiset yritti tavoittaa Sallan löytöeläinkodin pitäjää. Henkilökunta ei kuitenkaan halunnut vastata kyselyihin.

Kuparisen mukaan paikkakunnalla on toimintamalli, missä irtokoirat ammutaan herkästi.

– Kun muutin tänne viisi kuukautta sitten, minua varoitettiin pitämästä koiria irti, koska niitä ammutaan herkästi, Kuparinen toteaa.

Kunnan täytyy huolehtia koirasta 15 päivää

Koiran viidentoista päivän lainmukainen aikaraja täyttyy perjantaina.

Lapin aluehallintoviraston läänineläinlääkäri Harri Rinne tietää tapauksen.

– Tässä oli epäily siitä, että koirat olivat tulleet Venäjän puolelta. Tietoni mukaan poromies oli ampunut toisen koirista suojellakseen karjaansa, Rinne kertoo.

Suomen eläinsuojelulain mukaan kunnan on huolehdittava alueellaan irrallaan tavattujen ja talteenotettujen koirien tilapäisen hoidon järjestämisestä.

Talteenotettua eläintä on säilytettävä vähintään 15 päivän ajan, minkä jälkeen kunnalla on oikeus myydä, muutoin luovuttaa tai lopettaa eläin. Lain vaatima aikaraja umpeutuu perjantaina.

Läänineläinlääkäri vahvistaa tiedon, jonka mukaan koira tullaan lopettamaan.

– Kyllä varmaankin koira lopetetaan, kun 15 päivää tulee täyteen. Kunnan eläinlääkäri on arvioinut tämän koiran erittäin araksi, joka ei sopeudu uuteen pitopaikkaan. Tällä perusteella koiraa ei olla luovuttamassa eteenpäin, Rinne kertoo.

Eläinlääkäri: Koira ei sovellu lemmikiksi

Koiran kiinni saaneen Kuparisen mukaan koiralle löydettiin heti myös halukas ottaja, jolla olisi riittävä ammattitaito huolehtimaan koirasta, mikäli sen omistaja ei ilmaantuisi löytöeläintalolle.

– Koiralle kotia tarjonnut henkilö yritti tavoitella löytöeläinhenkilökuntaa, mutta häntä kiellettiin häiritsemästä henkilökuntaa soittamalla tai viestittelemällä, Kuparinen kertoo. 

Eläinlääkäri Rinteen saamien tietojen mukaan koira ei ole aggressiivinen, mutta on niin arka, että se ei sovellu kenenkään lemmikiksi.

– Ei anna silittää. Pakenee, kun sitä lähestyy. Koira väistää ihmistä. Täytyy ajatella koiraakin, jos se on niin arka, Rinne kommentoi.

Kuparinen julkaisi aiheesta kirjoituksen Facebook-seinällään, mikä herätti paljon tunteita myös sosiaalisessa mediassa. 


Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja