Lapinmatkaaja, varustaudu reissuun oikein!

Pohjoisen luonto tarjoaa matkailijalle huikeita elämyksiä. Kylmiltään luontoon ei kannata lähteä. Sodankylän ympäristössä yli 30 vuotta työskennellyt aluepalopäällikkö Markku Lehtinen listaa asiat, jotka pohjoisessa liikkujan tulee ottaa huomioon.

Ennakkovalmistelut

Vanha viisaus sanoo, että kysyvä ei tieltä eksy.

Jos olet lähdössä ensimmäistä kertaa vaellukselle, ota selvää etukäteen, miten matkalla tulee toimia. Muun muassa netistä löytää paljon hyviä ohjeita. Tuskin kukaan pelastusviranomainenkaan kieltäytyy opastamasta tarpeen tullen!

Navigointi

Tänä päivänä maastossa liikkuja luottaa liian paljon tekniikkaan, eli gps:ään ja matkapuhelimeen. Talvella gps:stä loppuvat nopeasti patterit, eikä matkapuhelin kuulu joka paikassa.

Pohjoisen luonnossa liikkuessa mukana pitää olla aina hyvä kartta, kompassi sekä tulitikut.

Oma kunto

Suomalainen mies sortuu toisinaan "kyllä minä jaksan" -asenteeseen. Jokaisen pitää kuitenkin uskaltaa arvioida oma hyvä tai huono kunto.

Yleinen kompastuskivi on se, että kunto arvioidaan todellista paremmaksi, ja sitten ei jaksetakaan esimerkiksi hiihtää loppuun asti.

Varusteet

Varusteet tulee mitoittaa olosuhteisiin nähden. Erityisesti talvella pohjoisen keliolosuhteet muuttuvat erittäin nopeasti. Lähdet hiihtämään aamulla ja päivä on kaunis, mutta kahden tunnin kuluttua voi puhjeta kova myrsky.

Myös evästä pitäisi olla mukana sen verran, että pärjää vähän pidempään.

Pysy reitillä

Extremeurheilu on noussut pinnalle nuorison kautta. Vaaratilanteita syntyy, kun esimerkiksi laskettelija lähtee niin sanotuille luonnonlumialueille, väärälle puolelle tunturia.

Kyseiset rinteet ovat hoitamattomia, ja yhtäkkiä saattaa huomata, ettei siellä pystykään hiihtämään. Myös lumivyöryn vaara on olemassa.

Kontaktit muihin

Kun lähdet reissuun, ilmoita jollekin, milloin palaat takaisin. Jos ei pääsekään sovittuun päivämäärään, pitää jotenkin saada viestitettyä myöhästymisestään.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat