Lapinlahden Linnut palaa konserttilavoille – Lorenz Backman kertoo lapsuusmuistonsa yhtyeen keikalta: "Artistit eivät meinanneet pysyä rappusilla"

Lapinlahden Lintujen humalainen show teki nuoreen Lorenz Backmaniin vaikutuksen 80-luvulla 1:46
Lapinlahden Lintujen humalainen show teki nuoreen Lorenz Backmaniin vaikutuksen 80-luvulla

Lapinlahden Linnut palaa konserttilavoille juhlavuotensa kunniaksi.

Legendaarinen Lapinlahden Linnut -yhtye tekee tänä vuonna paluun konserttilavoille 40-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi. Yhtye nähdään loppukesän ja syksyn aikana Porissa, Tampereella, Seinäjoella, Helsingissä sekä Turussa, ja kiertue heitetään kymmenen jäsenen voimin.

Sunnuntaina Huomenta Suomi -ohjelmassa yhdessä Mikko Kivisen kanssa vieraillut Lapinlahden Lintujen perustajajäsen Tapio Liinoja kertoi ajatuksen juhlavuoden konserttikiertueeseen syntyneen viime kesänä. Tuolloin Liinoja Lapparit-kollegoineen nousi Tavastia-klubin lavalle ja heitti hyväntekeväisyyskonsertin Lapinlahden Lintujen perustajajäsen Timo Erängön ja taustahahmojen Paavo Liesisen, Eero Tammisen, Heikki Keskisen ja Seppo Kahilaisen muistolle. Konsertissa esiintyivät myös muun muassa Pelle Miljoona Allstars sekä Dave Lindholm.

Timon, Epan ja Puosun Peijaiset -nimeä kantanut konsertti myi nopeasti loppuun ja keräsi 12 000 euroa ukrainalaisille lapsille.

Sitten tuli ehdotus, että tehkää vähän lisää (keikkoja). Toinen syy konserttikiertueelle on se, että syyskuun lopussa ilmestyy Timo Rossin kirja Lapinlahden Linnut - Miksei asioista puhuta, Liinoja kertoi.

Huomenta Suomessa kerrattiin paitsi yhtyeen tulevia kuvioita, niin myös sen alkuvuosia. Lapinlahden Linnut sai alkunsa vuonna 1983, ja yhtye esiintyi ensimmäisen kerran Ylioppilasteatterin jäsenkokouksessa. Liinoja kuvaili yhtyeen lähteneen liikkeelle rennoin rantein.

– Timo-vainaa sanoi aina, että tavoite oli saada vähän olutta juotavaksi Vanhan kuppilassa, että saisi sen verran rahaa. Oli kai siinä jotain muutakin, mutta ensikädessä lähdimme hyvin rennosti liikkeelle, hän sanoi.

Kivinen muistaa, että yhtyeellä oli alkuaikoina tapana kokoontua lauantaiaamuisin musisoimaan krapulapäivän ratoksi Vanhan ylioppilastalon edustalle. 

– Lauantaiaamuisin keräsimme aina Lapinlahden Lintujen vanhuudenturvasäätiölle rahaa. Saimme aina sen verran pennosia, että pääsimme viettämään mukava ilta sinne sisäpuolelle, hän kertasi.

Yksi yhtyeen musisointia Vanhan ylioppilastalon edustalla aikoinaan todistaneista oli Huomenta Suomen juontaja Lorenz Backman. Hän kertoi lähetyksessä, että hänellä on 1980-luvun alkupuolelle sijoittuva muisto Lapinlahden Linnuista. 

– Oli vappupäivä, olen ollut varmaan vähän päälle 10-vuotias. Lapinlahden Linnut oli julkaissut ensimmäisen levyn, ja olitte keikalla Vanhan ylioppilastalon portailla Perunatorin puolella. Aika kova maisti oli, artistit eivät meinanneet pysyä rappusilla, hän alusti.

Backman muistaa, että artistien kunnosta huolimatta show ja etenkin sen jälkipyykki löivät hänet ällikällä. Mitä tapahtui? Katso yllä olevalta videolta!

Miksi Lapinlahden lintujen kokoonpano vaihtui yhdessä vaiheessa miltei kokonaan? Nousiko yhtyeen suosio jäsentensä päähän? Katso koko haastattelu alla olevilta videoilta!

Nousiko Lapinlahden Lintujen saavuttama suosio aikoinaan hattuun, Mikko Kivinen ja Tapio Liinoja? 10:02
Nousiko Lapinlahden Lintujen saavuttama suosio aikoinaan hattuun, Mikko Kivinen ja Tapio Liinoja?

Lapinlahden Lintujen kokoonpano vaihtui yhdessä vaiheessa miltei kokonaan – Mikko Kivinen ja Tapio Liinoja kertovat syyn 9:36
Millaisia jäyniä Lapinlahden Lintujen jäsenilla oli tapana tehdä keikkareissuilla toisilleen?

Lue myös:

    Uusimmat