Lannoituksen ABC: Pidennä kukintaa ja paranna satoa

Lannoitus edistää kasvien kasvua, parantaa satoa ja saa kasvit kestämään paremmin talvea ja tuholaisia.

Millä ja miten eri kasveja tulisi lannoittaa?

Kesäkukat

Kesäkukat vaativat lyhyen kauden vuoksi tehokasta lannoitusta. Kesäkukat kaipaavat lannoitusta etenkin kasvun alkuvaiheessa, kukinnan aikana sekä kauden loppupuolella. Lannoitus saa kukan jatkamaan kukintaa niin pitkään, kun säät sen sallivat. Nestemäistä lannoitetta kannattaa sekoittaa kasteluveteen joka tai joka toisella kastelukerralla riippuen hieman lannoituksen vahvuudesta.

Ruukussa olevien kukkien koko multapinta saa kastua, kukkapenkissä lannoitevesi kannattaa tähdätä lähelle kasvin tyveä.

Perennat

Perennoille sopii keväällä typpipitoinen lannoite, joka vauhdittaa kasvua. Kesällä perennat kannattaa lannoittaa muutamaan otteeseen kaliumpitoisella lannoitteella. Lannoite voi olla rakeista, nestemäistä tai jauheita.

Syksyllä perennoille suositellaan annettavaksi vähätyppinen syyslannoitus, joka vahvistaa kasveja talvea varten.

Ruusut

Ruusua kannattaa lannoittaa yleislannoitteella. Kesän mittaan typen määrää vähennetään pikkuhiljaa, jotta kukinta jatkuisi mahdollisimman runsaana ja kasvi kestäisi tulevan talven hyvin. Ruusulle sopivat erityisesti luonnonlannoitteet, sillä ruusu on herkkä liian typen aiheuttamalle rehevöitymiselle.

Yrtit

Yrttien lannoitus kannattaa aloittaa muutama viikko koulimisen jälkeen. Yrteille sopivat lannoitteeksi lantarakeet tai nestemäinen lannoite. Myös vahva kompostimulta käy lannoitteeksi.

Typpipitoinen maa lisää yrttien lehtisatoa mutta vähentää aromeja ja voi myös nostaa kasvin nitraattipitoisuutta. 

Lähteet: Kekkilä, Biolan, Substral, Viherpeukalot

Lue myös:

    Uusimmat