Lännen Media: Tuhannet luottokorttitiedot joutuneet vääriin käsiin

Maksuvälinepetosten määrä lähti viime vuoden lopussa selvään nousuun, kertoo rikoskomisario Tero Muurman keskusrikospoliisista. Asiasta kertoo Lännen Media. 
Tapauksia tuli viime vuonna ilmi 10 900. Se on 41 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Keskusrikospoliisi ei tiedä syytä määrän kasvuun, mutta selvittää asiaa. Rikoskomisario Muurman arvelee, että kasvuun ei ehkä edes löydy yksittäistä syytä.
– Ilmiö ei rajoitu Suomeen, vaan muuallakin on havaittu maksuvälinerikosten määrän kasvua. Kansainvälinen ilmiö tulee yleensä aina viiveellä Suomeen.

Maksuvälinepetoksissa on kyse siitä, että luottokortin tiedot päätyvät tavalla tai toisella vääriin käsiin. Esimerkiksi vanhat magneettijuovakortit pystyy kopioimaan. Vaikka suurin osa suomalaisista maksukorteista on sirullisia kortteja, niissä on kääntöpuolella vieläkin myös magneettijuova. Jos siru on rikki, korttia voi käyttää magneettijuovan avulla.

Eräs ilmiö ovat luottokorttitietoja sisältävät tietokannat, joita on esimerkiksi verkkokaupoilla. Ne voivat päätyä rikollisten käsiin tietomurtojen kautta.

Kuluttajan ei pitäisi antaa korttia tai sen tietoja vieraisiin käsiin. Korttitietojen antamisessa pitäisi olla aina varovainen ja miettiä, kuka tietoja pyytää ja mistä syystä.

Verkkokauppoihinkin kuluttajien kannattaa antaa korttitietonsa vain harkinnan jälkeen.

*Otsikkoa korjattu klo 9.28. Kyse ei ole tileistä vaan luottokorttitiedoista.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja