Mainos

Lämpötilamuunnin mittareihin – tankkaaja saisi nykyistä vähemmän bensiiniä

Bensiinimittareihin voi kohta asentaa lämpötilamuuntimen. Bensiinikauppiaille muutos olisi tervetullut, mutta tankkaaja saisi jatkossa nykyistä vähemmän bensiiniä.

Valtioneuvoston asetusta mittauslaitteiden käytöstä ollaan uusimassa. Lausuntoluonnoksessa merkittävin uutuus on se, että sen mukaan huoltoaseman pitäjät voisivat jatkossa asentaa halutessaan polttoainemittareihin lämpötilamuuntimen.

Kauppiaalle muutos olisi tervetullut, sillä nykyistä kauppatapaa pidetään heille epäreiluna. Bensiini on kauppatavaraa, jonka tilavuuteen lämpötila vaikuttaa voimakkaasti. Kun huoltoaseman pitäjä ostaa bensiiniä kuumalla ilmalla ja myy sen eteenpäin kuluttajille viileämmässä, hän häviää. Kuumana ostetun polttonesteen tilavuus pienenee varastoinnissa.

– Polttoainevero maksetaan bensiinistä, kun se on 15 asteen lämpötilassa. Bensiini kuitenkin myydään kuluttajille keskimäärin reilun 5-8 asteen lämpötilassa, Suomen bensiinikauppiaitten liiton toimitusjohtaja Mika Hokkanen sanoo.

Hänen mukaansa vapaaehtoinen lämpötilamuunnin on jo ollut käytössä Britanniassa ja Kanadassa. Vaikka muuntimen käyttö on niissäkin ollut vapaaehtoista, käytäntö on levinnyt nopeasti.

Jos lämpötilamuunnin otetaan käyttöön, asiakkaalle se tarkoittaa käytännössä sitä, että hän saa aiempaa vähemmän polttoainetta.

– Asiakasviestintä tulisi varmasti olemaan haastavaa. Lämpötilamuuntimen ansiosta bensiinikauppias kuitenkin saisi myydä täsmälleen ne litrat, jotka on ostanutkin ja lämpötilahävikki poistuisi, Hokkanen sanoo.

Öljyalan keskusliitto vastustaa

Öljyalan keskusliitto sen sijaan vastustaa lämpötilamuuntimen käyttöönottoa. Tankkaajalle olisi selkeästi osoitettava, onko asemalla käytössä lämpötilamuunnin vai ei. Ainakin siirtymävaiheessa osa asemista käyttäisi lämpötilamuunninta, osa taas ei.

– Tämä ei ainakaan parantaisi kuluttajan asemaa vaan tekisi hintavertailusta nykyistä vaikeampaa, jos käytössä olisi pitkään kahta eri järjestelmää, Öljyalan keskusliiton varatoimitusjohtaja Pekka Huttula sanoo.

Lämpötilamuuntimia ei Öljyalan keskusliiton mukaan voisi asentaa vanhoihin mittareihin ja muuntimet lisäisivät huoltoasemien ylläpitokustannuksia.

Uusi luonnos valtioneuvoston asetuksesta mittauslaitteiden käytöstä on jo käynyt lausuntokierroksen läpi.  Esittely olisi tarkoitus hoitaa ennen lomakautta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.