Bensan hintaan jäätävä pomppu – älä syytä kauppiasta: "Toimivat todella pienellä katteella"

Bensa ja lämmitys kallistuvat - paljonko hinta voi vielä nousta? 10:25
Katso myös: Asiantuntijat arvioivat sähkön ja polttoaineen hinnan nousua perjantain Uutisaamussa.

Polttoaine sen kuin kallistuu. Asiantuntija muistuttaa, että bensakauppiaat eivät pääse vaikuttamaan hintoihin mitenkään.

Polttoaineiden hinnat ovat korkealla öljyn hinnannousun vuoksi, ja torstaina pumppuhinnoissa näkyi vielä erityisen selvä pomppu.

Aiemmin bensiinin jonkinlaisena kipurajana pidettiin kahden euron litrahintaa. Se ylitettiin jo helmi-maaliskuun taitteessa, kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan sysäsi raakaöljyn jo kallista hintaa entistä ylemmäksi.

Nyt E95-bensasta joutuu monin paikoin maksamaan yli 2,2 euroa, ilmenee polttoaine.net -verkkosivustolle ilmoitetuista hinnoista. Hinnat ovat nousseet selvästi alkuviikosta.

Keskiviikkona 95-bensa oli halvinta Rantasalmen ABC:llä. Siellä kaikkien laatujen hinnat olivat kutakuinkin kaksi euroa. Kalleinta bensa oli Leppävirran Tupurinmäen kaupalla. Ysivitonen maksoi siellä jo yli kaksi ja puoli euroa.

"Kauppiaat toimivat pienellä katteella"

Liikennepalvelukauppiaat ry:n toimitusjohtaja Jari Salonen kertoo, että bensakauppiaat eivät pääse vaikuttamaan hintoihin mitenkään. Öljy-yhtiöltä tulevan polttoaineen hinta on pakko siirtää pumpulle.

– Kauppiaat toimivat todella pienellä katteella polttoaineen osalta, hän toteaa.

– Meillä on kahdenlaisia kauppiaita. Toiset ovat niin sanottuja vuokrakauppiaita, jotka ovat vuokranneet pumppukentän öljy-yhtiölle tai toimivat öljy-yhtiön tiloissa vuokralla. Silloin polttoainemyynti on öljy-yhtiön hallinnassa ja kauppiaalla ei ole mitään sanaa hinnoitteluun. Kauppiaan kate on lähinnä nimellinen tai merkityksettömän pieni.

Toinen osa ovat kauppiaat, jotka ostavat itse polttoaineen öljy-yhtiöltä ja laittavat katteen päälle. Silloinkin polttoaineen myynti on lähinnä palvelua ja sisäänvetotuote kahvilaan, kauppaan ja muihin palveluihin.

Tulevaisuudessa bensan hinta pysynee korkealla, jos raakaöljy on kallista. Polttoaineen pumppuhintoihin vaikuttavat maailmanmarkkinahinnat, valuuttakurssit ja paikallinen kilpailu. Näiden tekijöiden kehitys yhdessä vaikuttaa hintoihin, minkä vuoksi pumppuhintojen kehitystä on vaikea ennustaa.

Lue myös:

    Uusimmat