Lämpö ja sadekuurot saattavat villitä sinileväkukintoja juhannuksena, havainnoista on apua viranomaisille

Näin tunnistat sinilevän 8:24
Katso myös: Näin tunnistat sinilevän

Sinilevätilanne on rauhallinen, vaikka havainnot ovat lisääntyneet viikon takaisesta, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke) tänään torstaina.

Syken mukaan sinilevää on havaittu rannikolla hieman keskimääräistä enemmän. Myös merialueilla sinileväkukinnat ovat runsastuneet etenkin Porkkalanniemen ja Helsingin eteläpuolella.

Syke kertoo, että juhannusviikon lämmin sää saattaa edistää sinileväkukintojen kehittymistä. Myös lähipäiville ennustetut sade- ja ukkoskuurot voivat paikallisesti runsastuttaa kukintoja, erityisesti jos tuulet pysyvät heikkoina.

Syken ryhmäpäällikkö Marko Järvinen sanoo STT:lle, että koko kesän levätilannetta on hyvin vaikea ennustaa. Sinilevää on kuitenkin yleensä eniten loppukesästä.

– Sinilevät esiintyvät yleensä runsaina rehevillä järvillä. Niitä suosii lämmin sää ja kukintojen muodostumista tuulettomat ajanjaksot, Järvinen sanoo.

Järvinen kertoo, että tyynellä ja tuulettomalla säällä sinilevä nousee pintaan ja muodostaa paljain silmin nähtävän pintakukinnan.

Syken mukaan pieni määrä sinilevää näyttää vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta, jotka voivat ajautua rannalle kapeiksi raidoiksi. Jos sinilevää on paljon, se näkyy tyynellä säällä kellertävinä levälauttoina. Jos levämassaa nostaa tikulla ja se hajoaa, kyseessä voi olla sinilevä.

Havainnoista on apua viranomaisille

Jos oman uimaveden levätilanne huolestuttaa, Järvinen kertoo, että Järvi-meriwiki-sivustolta voi katsoa, onko veden levätilanteesta tietoa. Uimarantojen sinilevätilannetta seuraavat kunnat ja kaupungit, joten runsaasta sinileväesiintymästä kannattaa ilmoittaa kunnan terveydensuojeluviranomaisille.

– Omakin tarkkailu voi riittää. Vedestä voi katsoa, näkyykö siinä levähippuja tai pintalauttoja, Järvinen sanoo.

Syken mukaan Etelä- ja Keski-Suomessa on havaittu hieman sinilevää. Suurin osa havainnoista oli torstaihin mennessä tehty Suomenlahden ja Saaristomeren rannikolla. Useita alueellisia havaintoja on tehty esimerkiksi Pirkanmaalla Pyhäjärvellä. Myös Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa on tehty yksittäisiä levähavaintoja. Yhteensä havaintopaikkoja on yli 400.

Kuka tahansa voi ilmoittaa Sykelle sinilevähavainnoistaan. Syken mukaan tavallisten kansalaisten tekemät havainnot ovat tärkeitä, sillä niillä voidaan muun muassa täydentää viranomaisten mittauksia. Havainnoista voi ilmoittaa Syken verkkosivuilla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan sinilevät tuottavat useita erilaisia yhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa oireita. Varsinkin pienet lapset ja lemmikkieläimet on pidettävä poissa vedestä, jossa on sinilevää. Juhannusta mökillä viettävien on hyvä muistaa, että sinileväistä vettä ei saa käyttää löyly- tai pesuvetenä.

Lue myös:

    Uusimmat