Euroopan uimavesiraportti: Suomen yleisillä uimarannoilla on turvallista uida

Milloin sinilevää on niin paljon, ettei uiminen todellakaan kannata? Haastattelussa rantapelastaja Munkkiniemen uimarannalta 3:04
Miten tulee toimia, jos vedessä on sinilevää? Näin rantapelastaja kertoi asiasta MTV Uutisille viime vuonna.

Suomen yleisillä uimarannoilla on turvallista uida, selviää Euroopan ympäristökeskuksen tuoreesta uimavesiraportista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotti raportista perjantaina.

Raportissa 95 prosenttia Suomen uimavesistä luokiteltiin laadultaan erinomaiseksi tai hyväksi, mikä vastaa edellisen seurantakauden tilannetta.

Raportti sisältää uimaveden laadun tiedot kaikilta yleisiltä uimarannoilta. Kesällä 2021 Suomessa oli yhteensä 302 yleistä uimarantaa, joista 224 sijaitsi sisämaan vesistöjen äärellä ja 78 rannikolla, raportissa kerrotaan.

Uimarannoista neljä luokiteltu huonoksi

Tyydyttävään eli alimpaan hyväksyttävään uimavesiluokkaan kuului kuusi rantaa, mikä on kaksi prosenttia uimarannoista. Lisäksi neljällä uimarannalla uimaveden laatu luokiteltiin huonoksi. Neljästä huonoksi luokitellusta uimavedestä kolme oli sisämaan uimarannalla ja yksi rannikon uimarannalla.

Euroopan uimavesiraportissa luokitellaan uimaveden laatu niillä rannoilla, missä suolistoperäisten bakteerien esiintymistä uimavedessä on seurattu säännöllisesti neljän uimakauden ajan.

Yksittäisten uimarantojen tiedot ja luokitukset ovat saatavilla Euroopan ympäristökeskuksen verkkosivuilta.

–Osalla rannoista uimavesi on luokiteltu huonoksi useampana peräkkäisenä vuotena. Toivon, että veden saastumisen syy saataisiin selville ja uimaveden laatua parantavat toimet olisivat mahdollisia. Jos uimavesi luokitellaan huonoksi viiden peräkkäisen uimakauden aikana eikä uimaveden laatua saada kuntoon, kunnan terveydensuojeluviranomainen asettaa uintikiellon eikä kyseistä uimavettä voida enää pitää uimiseen soveltuvana, kertoo THL:n erikoissuunnittelija Outi Zacheus tiedotteessa.

Sinileväesiintymää ei oteta huomioon

Kesällä uimakauden aikana uimaveden laadusta tiedotetaan uimarannoilla sekä esimerkiksi kuntien verkkosivuilla. Uimakauden aikana tiedot eivät päivity Euroopan ympäristökeskuksen verkkopalveluun.

Vaikka kuntien terveydensuojeluviranomaiset seuraavat Suomessa myös sinilevien esiintymistä uimavesissä, sinileväesiintymien yleisyyttä tai runsautta ei oteta huomioon uimavesidirektiiviin perustuvassa uimavesiluokan määrittämisessä. Sinilevätilanteesta tiedotetaan uimarannalla ja kuntien verkkosivuilla.

– Koska sinilevän esiintyminen uimavedessä voi vaihdella jopa yhden päivän aikana, ajantasaista tietoa ei aina ole saatavilla. Uimarin onkin hyvä arvioida silmämääräisesti uimaveden tilaa ennen veteen menemistä, sillä sinileväisessä uimavedessä uimista tulee välttää, Zacheus sanoo.

Tämä laite pitää Helsingin suositun uimarannan puhtaana – Hietaniemen hiekasta löytyy aika ajoin jopa huumeruiskuja 5:04
Tämä laite pitää Helsingin suositun uimarannan puhtaana – Hietaniemen hiekasta löytyy aika ajoin jopa huumeruiskuja

Lue myös:

    Uusimmat