Laki mahdollistaisi jo Suomessakin: Anniskeluoikeudet vanhainkoteihin?

Ruotsissa yhä useampi vanhusten palvelukoti tarjoilee ruokaravintolassaan myös alkoholia. Asukkaat voivat tilata alkoholijuomia päivisin ruokailujen ja kahviaikojen yhteydessä - tai nauttia juomia iltaisin keskenään tai yhdessä omaisten kanssa.

Myös Suomessa laki mahdollistaa jo anniskelun palvelukodeissa ja vanhainkodeissa.

- Kyllä, ei tälle ole mitään estettä! Oma isoäitinikin on palvelukodissa, jonka ruokalan seinällä on hintatietojen joukossa kossu vissyllä, huomauttaa hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Hän suhtautuu jopa positiivisesti ajatukseen.

- Kyllähän ikäihmisillä pitää olla oikeus itsenäiseen elämään myös laitoksessa. Jos on tottunut nauttimaan yömyssyn illalla tai viinin ruuan kanssa, miksi niin ei voisi tehdä palvelukodissakin, sanoo Tuominen.

Myös vanhuspalvelulaki lähtee vanhusten itsemääräämisoikeudesta. Turhia rajoituksia ei saa olla, elämän tulee voida jatkua mahdollisimman normaalina loppuun saakka.

Anniskeluoikeuksia muutamissa kymmenissä palvelukodeissa

Anniskeluoikeuksien määrää suomalaisissa palvelukodissa ei tiedä kukaan. Valvira ei erikseen tilastoi palvelukotien anniskeluoikeuksia, mutta sieltä arvioidaan, että muutamassa kymmenessä palvelukodissa on anniskeluoikeudet.

- Mekin olemme asiaa joskus harkinneet, kun olemme käyneet vierailulla palvelukodissa, joissa anniskeluoikeudet on, kertoo Pietarsaaressa sijaitsevan Rauhalan palvelukodin johtaja Lisbeth Adler-Miettinen.

Asia on kuitenkin monipiippuinen myös asukkaiden näkökulmasta.

- Eihän siitä mitään tulisi, että täällä saisi ottaa! Sittenhään täällä olisi kaikki paikat täynnä juopuneita, arvelee Eira Kuoppala Rauhalan palvelukodista.

Saman kodin asukas Maisi Löija sen sijaan tervehtii riemulla ajatusta ravintolasta.

- Olisipa se hauskaa! Ja kyllä joskus maistuisi itsellekin! Saisi vähän lauleskella, juhlia on aivan liian vähän, moittii Löija.

Nykykäytännöt kirjavia

Viekä nykyisin alkoholi on osittain vaiettu asia vanhainkodeissa. Useimmiten asukkaat voivat pitää huoneissaan pulloja, jos he osaavat käyttää juomia kohtuudella. Jos ongelmia on, henkilökunta ottaa pullot haltuunsa ja "annostelee" asukkaalle tämän omasta pullosta.

- Näin meilläkin on tehty, jos asukkaalla on alkoholiongelma. Yleensä näistä asioista on päästy sopuun, kertoo Rauhalan johtaja Lisbeth Adler-Miettinen.

Hän kertoo, että joskus jopa talon puolesta tarjotaan lasillinen, jos on aihetta juhlaan.

Laitoksille alkoholin ottaminen ruokaloiden tarjontaan merkitsisi anniskelupassien hankkimista ja lupapaperirumbaa.

- Toisaalta ravintolat voisivat lisätä myyntiään palvelukodeissa, kun niissä voitaisiin pitää myös perhejuhlia ja aukiolo jatkuisi myös iltaan, sanoo hallitusneuvos Ismo Tuominen.

Suomessa palvelukotien anniskeluoikeudet lisääntynevät sitä mukaa, kun suurempiin vapauksiin tottunut ikäluokka valtaa asiakaspaikat. Vielä nyt pelätään järjestyshäiriöitä.

- Kyllä siitä tulisi tappeluita, jos täällä nyt olisi tarjoilua... Poliisit pitäisi ainakin ensi alkuun hommata paikalle, arvioi Rauhalan asukas Eira Kuoppala.

Lue myös:

    Uusimmat