Mainos

Poliisi huolissaan viinalaista: Rähinöinti lisääntyy, jos ravintolat vapaasti auki

2:12

Poliisin mukaan pahoinpitelyt ja hälytystehtävät lisääntyvät, jos eduskunta hyväksyy nykyistä huomattavasti liberaalimman alkoholilain. Ravintola-ala iloitsee markkinoiden vapauttamisesta, mutta aukioloaikojen vapaus voi tyssätä työvoimapulaan.

Poliisihallituksen tarkastaja Ari Järvenpää ottaa tyynesti tiedot uudesta lakiesityksestä. Poliisihallitus laatii piakkoin sosiaali- ja terveysministeriölle lausuntonsa, mitä uusi villi ja vapaa yöelämä voisi tarkoittaa.

Poliisi valvoo niitä lakeja, joita kulloinkin säädetään, mutta poliisin luulisi olevan se paras asiantuntija. Järvenpään mukaan alkoholilain vanhanaikaista lupaviidakkoa pitää karsia, näin railakkaan uudistuksen seurauksista hän ei kuitenkaan vaikene. Järvenpää toivoo viisautta Arkadianmäelle.

Poliisin työvuorot yövuoroiksi

Lakiuudistuksen myötä viinaa saisi myydä aamuneljään asti ja viiteen mennessä kaikki pitäisi vetää kurkusta alas. Ravintola saisi olla auki vaikka aina, mutta aamun tunteina korkki olisi kiinni.

-On aivan selvää, että pahoinpitelyt ja muut hälytystehtävät lisääntyvät, kun alkoholia saa juoda näin pitkään.

-Työvuorot menevät uusiksi. Entistä enemmän yövuoroja. Aamuun asti ajetaan, jos ravintolat ovat auki jopa ympäri vuorokauden. 

-Tämä aiheuttaa haasteita, riittääkö henkilöstö ja kalusto. Ja yötyö on kallista, huomattaa Järvenpää.

Vapaus toisi pakolliset portsarit

Ravintola-alalla riemuitaan siitä, että holhous loppuu ja markkinat saisivat aidosti ratkaista, milloin ravintoloitsija pitää baarinsa auki. HOK-Elannon toimialajohtaja Jouko Heinonen on jopa yllättynyt lakiaesityksen vapaamielisyydestä.

-Vesi kielellä odotamme, että laki menisi läpi, mutta  moitittavaakin on. Uusi laki vaatisi ravintoloita palkkaamaan kaksi järjestyksenvalvojaa. Nykyisin ei ole mitään määräyksiä, vaan ravintola arvioi itse sen, miten järjestys pidetään.

-Uusi määräys olisi iso kustannusrasite. En ymmärrä tällaista, kun ongelmia ei ole ollut tähänkään saakka. Ongelmat ovat kaduilla, nakkikioskeilla ja taksijonoissa, tiivistää Heinonen.

Niin, ongelmat kaatuisivatkin heidän niskaan, joilta resursseja on karsittu viime vuodet - poliisien.

Tarjoilijapula rassaa vapauden iloja

Jos laki menisi läpi, alkaisiko ravintolaelämässä uusi villi vapaus? Ravintolapomokin tohtii sitä hiukan epäillä.

-Uusi laki sallisi kauppoihin nykyistä väkevämmät juomat  sekä juhlatiloihin omat tarjoilut, jotka tuodaan  Baltiasta. Tämä vie ravintoloilta asiakkaita, suomii HOK-Elannon toimialajohtaja Jouko Heinonen. 

-Ja toinen iso este on henkilökuntapula. Pääkaupunkiseudulla meidänkin ravintoloissa on jo nyt kova pula tarjoilijoista. Monen ravintolan vapaa aukiolo voi kaatua tähän.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.