Lainaneuvottelut pelottavat monia – näillä vinkeillä onnistut: "Pitää ehdottomasti kehdata kysyä"

Lainaneuvottelut koetaan vaikeina - voiko pankkiin luottaa? 10:42
Huomenta Suomessa vierailleet asiantuntijat kertovat vinkkejä lainaneuvotteluun.

Lainaneuvottelut ovat monelle jännittävä ja vaikea tilanne. Asiantuntijat kertovat, mitä ainakin pitäisi kysyä.

Joka kolmas lainanhakija kokee neuvottelut pankin kanssa vaikeiksi, kertoo tuore Bluestep Bankin teettämä kysely.

Bluestep Bankin maajohtaja Petri Matikainen arvioi, että lainaneuvottelut voidaan kokea haastavaksi muun muassa vuorovaikutuksen puutteen vuoksi.

– Yhtenä suurena syynä on se, ettei ihmistä enää kohdata. Asiakkaat voivat kokea, että he jäävät yksin hakemaan tietoa, Matikainen pohtii.

Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoellin mukaan olisi tärkeää, että lainaneuvottelussa saisi kysyttyä kaikki mieltä askarruttavat kysymykset. Joskus kuluttaja ei itse tiedä, mitä kysyä, mutta "vika" voi olla myös pankkivirkailijassa.

– Saattaa olla, että pankkivirkailija ei osaa puhua sellaista kieltä, mitä monet kuluttajat ymmärtäisivät. Vastuuta täytyy vierittää myös siihen [pankin] suuntaan, ettei vaan hoettaisi pankkikielen saloja, vaan osattaisiin konkreettisilla esimerkeillä kuvata eri asioiden tarkoitusta, Beurling-Pomoell sanoo. 

– Jotkut kokevat, että heidät kategorisoidaan ennen kuin he ovat saaneet kerrottua omaa tilannetta, Matikainen puolestaan uskoo. 

Kuluttaja voi myös kokea häpeää tietämättömyydestään. 

– Pitää ehdottomasti kehdata kysyä. On paljon suurempi häpeä, jos ei kysy silloin, kun pitää kysyä. Varsinkin, kun on kyse näin suurista asioista, Beurling-Pomoell huomauttaa. 

Suomalaisten luottamus pankkeihin on heikkoa

Bluestep Bankin tutkimuksen mukaan suomalaisten luotto pankkeihin on yllättävän heikkoa. Jopa kolmasosa kokee pankit epäluotettavina. Matikainen pitää tietoa huolestuttavana. 

– Esille nousi epäily huijatuksi tulemisesta, Matikainen kertoo. 

Matikainen uskoo, että myös luottamuspula on sidoksissa vuorovaikutuksen puutteeseen.

– Luotetaan siihen, että tieto on netissä ja asiakkaat osaavat sitä itse hakea, Matikainen sanoo. 

Beurling-Pomoellin mukaan kuluttajien tulee vaatia tarvitsemaansa palvelua. 

– Haluan runsaasti aikaa käydä näitä läpi, haluan vertailla eri vaihtoehtoja eri pankkien välillä, Beurling-Pomoell rohkaisee sanomaan. 

Valmistaudu lainaneuvotteluun näin

Lainaneuvotteluun voi valmistautua. Omalla valmistautumisella voi vaikuttaa siihen, että pankki ymmärtää tarpeesi ja osaa tarjota sinulle oikeanlaista ratkaisua. 

Asiantuntijoiden mukaan suomalaiset ovat niin sanotusti pankkiuskollisia ja kynnys vaihtaa pankkia voi olla suuri. Pankkien kilpailuttamaan auttaa valitsemaan itselle mieluisimman vaihtoehdon. 

Huomiota kannattaa kiinnittää myös asiakaspalvelun laatuun.

– En lähtisi vain rahan perässä. Kiinnittäisin huomiota myös siihen, kuinka paljon panostetaan kuluttajille tärkeisiin asioihin. Kokonaisuus on tärkeää, Beurling-Pomoell alleviivaa.

Huomioi ainakin nämä kohdat lainaneuvotteluissa:

  • Selitä pankille oma tilanteesi – mitä paremmin pankki ymmärtää tilanteesi, sitä paremmin lainantarve voidaan arvioida. 
  • Millaisia tarpeita sinulla on? Millaista kuukausierää olet valmis maksamaan? Maksukykysi vaikuttaa merkittävästi myös laina-ajan pituuteen.
  • Miten korkokatto toimii? Pyydä konkreettisia esimerkkejä siitä, miten korkojen nousu vaikuttaa kuukausierään. 

Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat