Laihialla kirjan laina-aika venyi yli 80 vuoteen – perikunta selvisi ilman myöhästymismaksuja

Laihian kirjastoon palautettiin eilen kirja, jonka kolmen viikon laina-aika oli umpeutunut yli 80 vuotta sitten.

Jo vuonna 1888 ilmestynyt Ivar Wilskmanin Neuvoja kotivoimistelussa rautasauvalla -kirja oli lainattu Laihian kirjastosta vuonna 1935. Nyt reilut 80 vuotta myöhemmin lainaajan perikunta oli löytänyt kirjan ja otti yhteyttä kirjastoon.

– Perikunta oli käynyt läpi heidän paapan tavaroita ja sieltä oli löytynyt tällainen meidän kirjaston kirja, joka oli jäänyt aikoinaan palauttamatta. Eräpäivä olisi ollut 30.10.1935, Laihian kirjastotoimenjohtaja Kati Koivisto kertoo.

Koivisto kiitteleekin perikuntaa, joka oli arvokkaan teoksen päättänyt oikealle omistajalle palauttaa.

– Helposti tämmöisissä tilanteissa kirjan olisi voinut heittää vaikka roskiin tai hävittää, mutta he päättivät sen meille palauttaa. Se on meille suuri juttu, Koivisto kiittelee.

80 vuoden myöhästymisestä ei perikuntaa sakkomaksuilla rangaista.

– Ei missään tapauksessa. Sen verran poikkeuksellinen tapaus, että ei missään nimessä, Koivisto naurahtaa.

Koivisto arvelee, että kirjasta on aikoinaan lähtenyt jonkinlainen muistutus lainaajalle. Kirjaa ei oltu kuitenkaan takaisin saatu ja se oli todettu lopulta kadonneeksi.

Nyt kirja on nostettu Laihian kirjaston lainaustiskin viereen näytille ja pohdinnassa on mitä sille jatkossa tehdään.

– Pitää katsoa ja keskustella kunnassa, että jääkö se meille tänne kirjastoon vai haluaako esimerkiksi kotiseutumuseo sen. Lainattavaa kappaletta tästä ei kyllä kuitenkaan tule, että sen harvinainen tapaus on.

Lue myös:

    Uusimmat