Laihdutusohjeet 1920-luvulta – noudattaisitko näitä?

Teelusikallinen sokeria päivässä ja ruokapöydän vihollisia ja ystäviä – 1920-luvulla laihdutusneuvot olivat hyvin erilaisia kuin vuonna 2013, mutta toimisivatko nämä neuvot vielä vuosikymmenien jälkeen?

Valitut palat -lehden ensimmäisessä numerossa vuonna 1922 julkaistut laihdutusvinkit saivat tuomionsa, kun ravitsemusalan ammattilaiset kertoivat, voisiko neuvoja noudattaa enää 2010-luvulla. Ota selvää kuinka kävi!

Ohje 1920-luvulta: Jokaisella on oma ideaalipainonsa, joka on helppo saavuttaa ja sitäkin helpompi pitää yllä

Ohje vuonna 2013: Ideaalipainosta puhutaan vielä tänäkin päivänä. Tohtori David Katz Yalen yliopistosta kertoo, että ideaalipainoon vaikuttavat geenit sekä lapsuudessa saavutettu paino.

– Painoomme vaikuttaa kuitenkin paljon elintavat ja ympäristö. Myös liikunnan määrä ja sitä kautta lihasmassan lisääntyminen vähentää tietysti rasvakudoksen määrää suhteessa painoon, Katz selventää.

Oman ideaalipainon säilyttäminen ei kuitenkaan ole aivan yksioikoista. Joskus tässä painossa pysyminen voi olla hyvinkin haastavaa. Nykytutkimusten valossa ylipaino on nimetty suureksi kansanterveydelliseksi ongelmaksi ja sitä ruokkivat muun muassa suuret annoskoot, valmisruoat ja liikunnan puute.

Ohje 1920-luvulta: Liikalihavuus on paljon yleisempää kuin alipainoisuus ja entistä vaarallisempaa kun keski-ikä lähestyy

Ohje vuonna 2013: Tänäkin päivänä liikalihavuutta pidetään alipainoisuutta mittavampana ongelmana. Vaikka nälänhätä on suuri ongelma kehitysmaissa, saa hyvinvointivaltioiden vitsaus eli ylipaino huomattavasti enemmän huomiota.

– Kuolleisuus on nousussa keski-ikää lähestyvillä ja sen ohittaneilla etenkin alipainoisilla. Tämä johtuu osin siitä, että krooniset sairaudet, huono ruokavalio ja sosiaalinen eristyneisyys aiheuttavat ennemmin alipainoa kuin ylipainoa, Katz toteaa.

Ohje 1920-luvulta: On tärkeää tunnistaa, että ruokapöydästä löytyy sekä ystäviä että vihollisia. Vihollisia ovat sokeri, leipä, murot, jälkiruoat, voi, kerma, oliiviöljy, pekoni, kaakao ja tietyt kastikkeet. Ystäviä sitä vastoin ovat vähärasvainen liha, hedelmät ja vihreät vihannekset

Ohje vuonna 2013: Griffinin sairaalan ravitsemusasiantuntija, tohtori Samantha Heller kertoo, että ohje vihollis- ja ystäväruokia koskien on pääosin oikeilla jäljillä. Kokojyvämuroja tai oliiviöljyä ei kuitenkaan pidetä enää tänä päivänä vihollisina.

Ohje 1920-luvulta: Älä ota toista annosta niin tärkkelyspitoisia ruokalajeja kuin mitä riisi, tapioka, makaroni tai perunat ovat

Ohje vuonna 2013: Jos ohje tulkitaan siten, että tarkoituksena on kehottaa kohtuuteen kaikessa syömisessä, pätee ohje vielä tänäkin päivänä.

– Jos lautanen on tyhjä ennen kuin nälkä on lähtenyt, on hyvä odottaa muutama minuutti, sillä keholta voi viedä 20 minuuttia rekisteröidä, että vatsa on täysi. Jos ruokaa otetaan kuitenkin lisää, suosittelen tärkkelyksen sijaan vihanneksia, Katz kertoo.

– Vihannekset pitävät kylläisenä pidempään kun riisi tai makaroni saattavat tehdä aiemmin nälkäiseksi, Katz jatkaa.

Ohje 1920-luvulta: Älä syö teelusikallista enempää sokeria päivässä

Ohje vuonna 2013: Tänä päivänä ruoat sisältävät hurjasti piilosokeria ja tästä syystä tätä kullanarvoista neuvoa saattaa olla 2010-luvulla yllättävän vaikea noudattaa. Ruokaan ei olisi tämän päivän suositustenkaan mukaista lisätä sokeria.

Katso: Suurin pudottaja

Lue myös:

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat