Laihduttaja-Tane: Tällaiseen syntiseen herkkuun lankesin

Studio55.fissä seurataan kevään ajan yhteensä kymmenen yli viisikymppisen laihdutusurakkaa. Tauno "Tane" Malola kertoo nyt päiväkirjassaan kokemuksiaan ensimmäiltä painonpudotusviikoilta.

Formula 1 -kauden alun edeltävän viikon suurin kansainvälinen uutinen tuli Red Bull -tallin aussi-kuskilta Mark Webberiltä. Mark huhki koko talvikauden lenkillä ja kuntosalilla pudottaakseen painoaan. Painonpudotus oli peräti yksi kilo, ja tällä pudotuksella voidaan säätää Markin auton balanssi tasapainoiseksi.

Tarkkaa touhua ovat formula-auton balanssit, oma korealaismerkkinen autoni on kulkenut balanssissa, vaikka ratin takana on istunut 116-kiloinen kuljettaja, mitä nyt apumiehen puoleiset renkaat vähän roikkuvat ilmassa. Säästyypähän kaksi rengasta kulutukselta, ja rahaa jää suklaakakkuihin ja hampurilaisiin.

Eipä noita säästöjä ole hampurilaisiin törsätty, kalastustarvikeliike sitä vastoin on sanut osansa pilkkitarvikkeiden myynnistä. Päivittäiset istumiset pilkkiavannoilla ovat tuottaneet ravitsevan ja terveellisen lisän vähäkaloriseen lounaaseen/päivälliseen.

Ruokapäiväkirjan liikuntasivulle merkitty "kalastus" antaa uskoman kalorimäärän kulutuslukeman: 1 308 kcal/1 tunti! Tässä lienee ohjelmointivirhe, koska 3 tunnin kalastus antaa saman lukeman, ja toisaalta aktiivikalastajana en ole löytänyt yhtään kalastuslajia, jossa kulutus olisi suurempi kuin kevyessä kävelyssä?

Yhtä kaikki, päijänteen ahvenet ovat makoisaa ruokaa paistettuna, savustettuna tai vaikkapa kalakukoksi leivottuna. Katsellessani repullista pieniä ahvenia muistui mieleeni ystävämme Heikin vuoden takainen kutsu: "Tulukaa kukkoo haukkaamaa ja kaljaa kittaamaa".

Huh, miten herkullista...

Eipä sitten muuta kuin ahvenia perkaamaan, ja talon Rouva noutamaan Reinbow-pekonia ja hapanleipätaikinaa paikallisesta marketista. Voideltuun uunivuokaan pohjalle kerros pekonia, päälle kerros ahvenia ja silputtua sipulia, mausteeksi mustapippuria, suola tulee pekonista. Sama toistetaan kerroksittain siten kun tavaraa riittää. Hapanleipätaikina muotoillaan noin puolen sentin paksuiseksi kanneksi vuokaan, uuniin lämpöä 175 astetta, ja noin puolentoista tunnin odottelu.

Puolitoista tuntia tuntuu raastavan pitkältä huumaavan tuoksun tunkiessa sieraimiin. Veden virratessa kielen päälle tuntuu kuin olisin ollut viikon syömättä.

Kaikki aikanaan, kukko pois uunista, ja ison lusikan tunkeutuessa kukon kannen läpi riipaisee tuoksu makuhermoja, lautaselle kolahtaa parisataa grammaa höyryävää rapeakuorista, itse tehtyä savolaista herkkua. Jo ensimmäisten makupalojen mukana hiipii mieleen paha aavistus: "Ei näin hyvä voi olla terveellistä keventäjälle." Ajatus pitää sulkea pois mielestä ja nauttia ahvenen, pekonin ja sipulin makuelämyksestä sulkien silmät pois pöydällä lojuvasta Keventäjät kirjasta. Tupla-annos lautaselle ja ...

Nautinto on koettu, ahvenet ja pekoni piilotettu 110 kiloiseen "sammioon", ja vuorossa on ruokapäiväkirjan täyttö. Totuus valkenee, kalakukko 100g > 230 kcal!!! Nyt sauvat käteen ja mäkeen, nämä calorit poistetaan kahden tunnin sauvakävelyllä.

Viikko 11 oli kuitenkin kohtuullinen menestys kevennyksen osalta, paino putosi 2 kiloa ja vyötärö supistui sentillä, ilmeisesti hermokin kestää kevennyksen kun ympäristö ei ole huomautellut pahantuulisuudesta. Eräs ystäni tosin totesi: "Eikös lihavat ole lepposia?" Tästä sitten lisää kahden viikon kuluttua.

Kevein terveisin

Tane Malola

Lue myös Tanen aiempia kertomuksia laihduttamisesta:

Lue myös:

    Uusimmat