Laihduttaa, rentouttaa, piristää – näin eri teelaadut vaikuttavat terveyteesi!

Teelaatuja on saatavilla hurjasti, mutta mitä terveysvaikutuksia näistä kullakin on? AVA kokosi yhteen yleisimmät teelaadut ja niiden terveysvaikutukset.

Teen tuhansia vuosia kestänyt historia on alkanut vuosien vieriessä kiinnostaa myös länsimaalaisia, sillä teellä on tutkittu olevan paljon erilaisia terveysvaikutuksia. Tutkimusten mukaan tietyt teelaadut voivat jopa vähentää syöpäriskiä sen lisäksi, että tee auttaa painonpudotuksessa, alentaa kolesterolia ja piristää.

– Teellä ei vaikuta olevan mitään haittavaikutuksia, amerikkalaisen dieetteihin erikoistuneen yhdistyksen, American Dietetic Associationin edustaja Katherine Tallmadge kertoo.

Teelaadut sisältävät kaikki antioksidantteja, jotka suojaavat elimistöä vapailta radikaaleilta. Näiden flavonoideiksi kutsuttujen yhdisteiden ansiosta teet voivatkin suojata elimistöä erilaisilta sairauksilta. Ottamalla selvää eri teelaatujen terveysvaikutuksista voit löytää oman suosikkisi, joka voi ratkaista jopa terveyspulmasi.

Vihreä tee

Vihreässä teessä on hurjasti elimistölle hyödyllisiä antioksidantteja. On todettu, että vihreällä teellä on syövältä suojaavia vaikutuksia. Lisäksi vihreä tee laskee kolesterolia, polttaa rasvaa, torjuu oksidatiivista stressiä ja vähentää riskiä sairastua useisiin neurologisiin sairauksiin.

Valkoinen tee

Valkoisessa teessä on kaikista teelajeista eniten antioksidantteja – jopa enemmän kuin paljon puhutussa vihreässä teessä. Tutkimusten mukaan valkoinen tee myös suojaa syövältä kaikista teelaaduista tehokkaimmin.

Musta tee

Mustassa teessä on teelaaduista eniten kofeiinia, eli mustan teen piristävät vaikutukset ovat teelaaduista parhaimmat. Tutkimukset ovat osoittaneet, että musta tee suojaa erityisesti keuhkoja. Tästä syystä mustaa teetä suositellaan erityisesti tupakoijille. Musta tee vähentää myös halvauksen riskiä.

Pu'erh-tee

Hieman tuntemattomampi Pu'erh-tee sopii erityisen hyvin painoaan tarkkailevalle, sillä tee parantaa vatsan toimintaa, vähentää turvotusta ja auttaa painon hallinnassa. Pu'erh-teen on todettu alentavan myös erityisen tehokkaasti kolesterolia. Pu'erh-teen on todettu myös nopeuttavan maksan toimintaa ja alentavan veren rasva-arvoja.

Oolong-tee

Oolongin on todistettu alentavan erityisesti verenpainetta ja edistävän sydämen terveyttä.

Muut juomat

Teen tapaan haudutettuja yrtti-, hedelmä- tai siemenjuomia erehdytään usein virheellisesti kutsumaan teeksi. Näitä juomia kutsutaan kuitenkin vakiintuneesti nimellä tee. Vaikka esimerkiksi kamomillasta tai rooiboksesta valmistetut juomat eivät tosiasiassa kuulu oikeisiin teelaatuihin, on niilläkin paljon positiivisia terveysvaikutuksia.

Kamomillateetä pidetään erityisen rauhoittavana juomana. Juoman uskotaan myös ehkäisevän flunssan oireita.

Hibiscus-teen on todettu alentavan verenpainetta. Lisäksi juoma sisältää runsaasti mineraaleja ja C-vitamiinia.

Rooibos-tee helpottaa muun muassa iho-ongelmia. Lisäksi Rooiboksella voi olla positiivisia vaikutuksia uneen.


Lue myös:

AVA

Kuvat: Shutterstock

Lähteet: teekauppa.fi, wikipedia.org, yrttiapteekki.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja