Kalasataman taposta epäilty nainen vapautettiin tutkintavankeudesta – asianajaja: "Hän on pahoillaan tapahtuneesta"

MTV:n rikostoimittajat ja alkuvuoden lukuisat henkirikokset 11:33
Video: Katso tuoreimmat tiedot Kalasataman tapon ja muiden nyt puhuttavien henkirikosten tutkinnasta

Helsingin Kalasataman henkirikoksesta epäilty nainen on vapautettu tutkintavankeudesta. Asiasta päätti syyttäjä aiemmin tällä viikolla.

Kalasatamassa elokuussa tapahtuneen henkirikoksen esitutkinta valmistui ja siirtyi syyttäjän syyteharkintaan viime viikolla.

Tällä viikolla syyttäjä päätti, ettei henkirikoksesta epäiltyä 28-vuotiasta naista ole enää syytä pitää vangittuna. Nainen vapautettiin tutkintavankeudesta tiistaina 16. päivä tammikuuta.

Naisen asianajajan mukaan päätös on naiselle suuri helpotus.

– Päämieheni on hyvin huojentunut siitä, että hänet vapautettiin tutkintavankeudesta. Asia tullaan päättämään myöhemmin käräjäoikeudessa. Yleisellä tasolla vaikutelmamme on, että syyteharkinnassa on päädytty päämieheni johdonmukaisesti esittämälle kannalle, että kyseessä ei ole miltään osin tahallinen teko vaan vahinko, asianajaja Juha-Pekka Hippi kertoo MTV Uutisille.

– Tämä on päämiehelleni merkittävää ja hän on pahoillaan tapahtuneesta, joka oli ikävien sattumien summa ja hyvin ikävä vahinko, hän jatkaa.

Aiemmin käräjäoikeudessa määrättiin, että syyttäjän olisi nostettava asiassa syyte viimeistään tänään 17. tammikuuta. Syytteen nostamisen määräpäivä ei kuitenkaan ole enää voimassa, koska epäilty vapautettiin.

– Ei ollut enää todennäköisiä syitä epäillä naista taposta, joten hänet vapautettiin syyttäjän määräyksellä. Syyteharkinta valmistuu myöhemmin, jolloin myös rikosnimike selviää, syyttäjä Elina Hyppönen kertoo MTV Uutisille.

Kalasataman jutussa kyseeseen voi tulla esimerkiksi liikenneturvallisuuden vaarantaminen ja kuolemantuottamus, perusmuotoisina tai törkeinä.

Näin henkirikos paljastui

Henkirikoksen uhriksi joutunut noin 30-vuotias mies löydettiin kuolleena Helsingin Kalasatamassa kulkevalta tieltä viime elokuussa.

Aluksi asiaa tutkittiin tappona, mutta tutkinnan edetessä rikosnimike vaihtui murhaksi.

Tutkinnan alku oli poliisille kaikesta päätellen haasteellinen, sillä ensimmäiset kiinniotot asiassa tehtiin vasta lokakuussa. Tuolloin poliisi epäili teosta neljää henkilöä: kahta miestä ja kahta naista.

Tutkinnan edetessä epäilyt kuitenkin lievenivät, ja kolme epäillyistä päästettiin vapaaksi. Lopulta epäilty rikosnimike lieveni takaisin tapoksi.

Henkirikoksesta epäillyksi jäi yksin 28-vuotias nainen, jolla on aiempaa rikostaustaa. Muita poliisin huomassa olleita kolmea epäiltiin esitutkinnan loppumetreillä enää huumausainerikoksesta.

Naisen asianajajan mukaan epäilty on pahoillaan siitä, millä tavalla hänestä on kirjoiteltu.

– Luonnollisesti päämieheni toivoo, etteivät asiasta tietämättömät enää tuomitse häntä sellaisista teoista, joita ei enää väitetä tapahtuneen. Ilman riittävää tietoa tapahtumien kaikista tosiasioista ei kenenkään tulisi ottaa etenkään julkisesti tuomarin roolia. Asian oikea tola selviää kaikilta osin aikanaan käräjäoikeuden käsittelyssä, minkä toivomme olevan mahdollisimman pian, vaikka jonotilanne onkin aika katastrofaalinen, Hippi sanoo.

MTV:n tiedot: Uhri roikkui auton ikkunasta

Viranomaiset uskovat, että uhrin kuolemaan johtaneen tilanteen taustalla oli pieleen menneistä huumekaupoista syntynyt riita.

MTV Uutisten tietojen mukaan uhri oli jäänyt tilanteessa roikkumaan auton sivuikkunasta, kun 28-vuotias nainen oli painanut kaasupoljinta.

Ikkunassa roikkunut mies oli auton kiihdyttäessä paiskautunut katuun ja lyönyt päänsä kohtalokkaasti. Uhri löydettiin Kalasataman Capellan Puistotie 10:n kohdalta. MTV Uutisten tiedossa ei ole, kuinka pitkän matkan mies olisi auton ikkunasta roikkunut.

Juttua korjattu 18.1.2024 kello 13.29: Aiemmin jutussa kerrottiin, että nainen vapautui maanantaina 15.1.2024. Todellisuudessa nainen vapautui päivää myöhemmin tiistaina 16. tammikuuta. MTV Uutisten aiempi tieto perustui käräjäoikeudelta saatuun virheelliseen tietoon.

Lue myös:

    Uusimmat