VR peruu kaikki lähijunavuorot huomenna ja perjantaina – veturinkuljettajat jäävät pois töistä mielenilmauksen takia

Debatti: Tuleeko lähijunaliikennettä kasvattaa? 9:33
Tuleeko lähijunaliikennettä kasvattaa?

Kahteen rautatiealan unionin jäsenjärjestöön kuuluvat veturinkuljettajat jäävät pois töistä huomenna ja perjantaina. VR peruu mielenilmauksen takia kaikki lähijunat.

Rautatiealan unioni kertoo tiedotteessaan, että sen mielenilmaukseen osallistuu Helsingin veturinkuljettajien osastoon ja Riihimäen veturinkuljettajat ry:hyn kuuluvia veturinkuljettajia.

Järjestöjen mukaan VR on rikkonut sopimusta ja muuttanut työehtoja yksipuolisesti.

– VR voitti HSL-kilpailutuksen jättämällä alihintaisen tarjouksen luottamalla siihen, että VR pystyy polkemaan työehtoja, vakiintuneita käytäntöjä ja määräämään työtehtäviä tehtäväksi työntekijöiden vapaa-ajalle, liiton edustajat toteavat tiedotteessa.

Veturinkuljettajat aikovan haastaa VR:n eri tuomioistuimiin muun muassa joukkokanteen voimin. 

Veturinkuljettajat pahoittelevat tiedotteessa matkustajille mielenilmauksesta aiheutuvaa haittaa.

Kaikki lähijunat perutaan

VR pitää veturinkuljettajien kahden päivän lakkoa laittomana.

Yhtiö kertoo, että kaikki HSL:n ja VR:n lähijunat perutaan mielenilmauksen takia.

– Mielenilmauksen vuoksi kaikki HSL:n (A, E, I, K, L, P, U, Y) ja VR:n (D, G, R, T, Z, M) lähijunat perutaan 18.-19.3.2021 väliseltä ajalta. Matkustajien kannattaa varautua liikenteeseen muilla kulkuvälineillä, VR tiedottaa.

Myös VR pahoittelee tilanteesta matkustajille aiheutuvaa haittaa.

– Olemme surullisia, että tilanne on kehittynyt tähän pisteeseen. HSL-kilpailutuksen voitto oli merkittävä koko VR Groupille ja ennen kaikkea se takaa työtä meille lähiliikenteessä. Kaikki toteutettavat muutokset ovat työehtosopimuksen mukaisia, ketään ei irtisanota eikä kenenkään ansiotaso laske. Koronan takia olemme joutuneet lomauttamaan ja jopa irtisanomaan henkilöitä muualta konsernistamme, mutta lähiliikenteessä työn määrä jopa kasvaa tulevaisuudessa, VR Groupin henkilöstöjohtaja Timo Koskinen toteaa tiedotteessa.

Lakko ei vaikuta kaukojuniin

VR:n lähiliikenteen veturinkuljettajat ovat kertoneet palaavansa töihin lauantaina.

Mielenilmauksen ajalle etukäteen ostetut VR:n liput voi VR:n mukaan kuluitta joko perua tai vaihtaa käytettäväksi toisena ajankohtana.

Kaukoliikenteen junat ajetaan normaalisti. Mielenilmaisu ei vaikuta myöskään VR:n tavaraliikenteeseen.

Lue myös:

    Uusimmat