Lähijunaliikenne lähes seis Etelä-Suomessa veturinkuljettajien lakon vuoksi – pääosa lähijunista peruttu

3:28
VR:n matkustajamäärät ovat tippuneet korona-aikana. Näin matkustajakato vaikuttaa tulevaisuudessa.

Lähijunaliikenne Etelä-Suomessa on tänään ja huomenna lähes pysähdyksissä veturinkuljettajien lakon vuoksi. Pääosa lähijunista on peruttu.

Rautatiealan Unioni ilmoitti keskiviikkoiltana, että veturinkuljettajat eivät tee töitä torstaina ja perjantaina. Veturinkuljettajat ovat ilmoittaneet palaavansa töihin lauantaina.

VR kehottaa varautumaan liikkumiseen muilla kulkuvälineillä. Kaukoliikenteen on määrä kulkea normaalisti.

Veturinkuljettajat ilmoittavat lakon syyksi VR:n sopimusrikkomuksen ja vakiintuneiden työehtojen yksipuolisen muuttamisen. Veturinkuljettajat kutsuvat VR:n toimintaa vastuuttomaksi ja kertovat olevansa erittäin pettyneitä VR:n henkilöstöpolitiikkaan. VR voitti kilpailutuksen HSL-lähijunaliikenteen operoinnista uuden kymmenvuotisen sopimuskauden ajaksi. Yhtiö pahoittelee syntynyttä tilannetta.

– Olemme surullisia, että tilanne on kehittynyt tähän pisteeseen. HSL-kilpailutuksen voitto oli merkittävä koko VR Groupille ja ennen kaikkea se takaa työtä meille lähiliikenteessä. Kaikki toteutettavat muutokset ovat työehtosopimuksen mukaisia, ketään ei irtisanota eikä kenenkään ansiotaso laske, kertoi VR Groupin henkilöstöjohtaja Timo Koskinen tiedotteessa.

Koskisen mukaan lähiliikenteessä työn määrä jopa kasvaa tulevaisuudessa.

Aikataulutiedot netistä

Lakossa ovat Rautatiealan Unionin Helsingin veturinkuljettajien osaston ja Riihimäen veturinkuljettajat ry:n lähiliikenteen veturinkuljettajat. Työntekijäpuoli on ilmoittanut aikeestaan haastaa VR eri tuomioistuimiin muun muassa joukkokanteen voimin.

Mielenilmauksen vuoksi HSL:n (A, E, I, K, L, P, U, Y) ja VR:n (D, G, R, T, Z, M) lähijunista merkittävä osa on peruttu. VR tiedotti ensin, että mielenilmauksen vuoksi kaikki HSL:n ja VR:n lähiliikenteen junat on peruttu torstaina ja perjantaina. Myöhään keskiviikkoiltana VR kuitenkin tarkensi, että muutama lähijuna liikennöi myös lakon aikana. Liikenteessä ovat kaikki G-junat Riihimäen ja Lahden välillä sekä osa M- ja Z-junista.

VR:n mukaan kaikki lähiliikenteen liput käyvät lakkopäivinä kaukoliikenteen junissa lähiliikennealueella torstaina ja perjantaina. Kaukoliikennejunat pysähtyvät lähiliikenteen alueella Pasilassa, Tikkurilassa, Leppävaarassa, Karjaalla, Riihimäellä, Hämeenlinnassa, Toijalassa ja Lahdessa. On mahdollista, että matkustajamääriä joudutaan rajoittamaan.

Ajantasaiset tiedot junien aikatauluista löytyvät liikennöitsijöiden verkkosivuilta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja