Lähiavaruudesta löytyi elämälle otollinen planeetta

Kansainvälinen tutkijaryhmä on löytänyt suhteellisen läheltä aurinkokuntaamme planeetan, joka voisi olla suotuisa elämälle.

Supermaapallo, joka on saanut nimen Gliese 832c, sijaitsee 16 valovuoden päässä Maasta. Vertailun vuoksi Linnunrata-galaksi on noin 100 000 valovuotta leveä ja Maata lähin tähti Proxima Centauri noin 4,35 valovuoden päässä meistä.

Gliese 832c kiertää punaista kääpiötähteä, jonka aurinkokunnasta tunnetaan jo yksi kylmä, Jupiterin kaltainen planeetta.

Supermaapallo on planeetta, jonka massa on suurempi kuin Maalla mutta pienempi kuin esimerkiksi Uranuksella ja Neptunuksella.

Punainen kääpiö tarkoittaa Aurinkoa pienempää ja himmeämpää tähteä. 

Planeetalla on Maan kaltaiset lämpötilat mutta suuret vaihtelut vuodenaikojen välillä. Gliese 832c:n ilmakehä on harvempi kuin monilla muilla supermaapalloilla, jotka ovat liian kuumia elämälle. Ei ole kuitenkaan täysin varmaa, onko elämä planeetalla mahdollista.

Gliese 832c:n kiertoaika aurinkonsa ympäri on 36 päivää ja massa viisi kertaa Maan verran. Se saa omalta tähdeltään keskimäärin yhtä paljon energiaa kuin Maa Auringoltaan.

Maapallon kanssa samankaltaisten planeettojen indeksissä ESI:ssä Gliese on kolmen samankaltaisimman joukossa ja näistä kolmesta lähimpänä meitä. Tutkijat ovatkin erittäin kiinnostuneita planeetan tutkimisesta.

Elämälle suotuisien eksoplaneettojen lista on tänä vuonna tuplaantunut. Listalla on 23 planeettaa.

Australialaisen tutkijan johtamaan tutkimusryhmään, joka planeetan löysi, kuuluu myös suomalainen Turun yliopiston tutkija Mikko Tuomi.


Planetary Habitability Laboratoryn tiedote aiheesta:

Lue myös:

    Uusimmat