Lähi- ja perushoitajaliitto SuPer vaatii "ensi tilassa" rokotteita kotihoidon ja varhaiskasvatuksen henkilöstölle – myös suojavarusteita kaivattaisiin

2:00
Kerroimme aiemmin: Koronavirus on kuormittanut sairaanhoitajien jaksamista koko pandemian ajan. Uutisaamu perehtyi sairaanhoitajaliiton jäsenkyselyyn, jossa on havaittavissa huolestuttavia piirteitä.

Lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavolan mukaan kotihoidon ja varhaiskasvatuksen henkilöstö on rokotettava ensi tilassa, kuten myös koko sote-henkilöstö. Myös suojavarusteita kaivattaisiin alalla lisää.

Kotihoidon ja varhaiskasvatuksen henkilöstö ei ole tällä hetkellä rokotusjärjestyksen kärjessä. 

Liitto kertoo tiedotteessaan, ettei muuallakaan sote-sektorilla työskentelevistä hoitajista kaikki ole vielä saaneet rokotetta. 

– Kotihoidon työntekijöiden rokotuksissa on alueellisia eroja. Osassa kunnista kotihoidon työntekijöitä on jo rokotettu, osassa niitä ei ole vielä aloitettukaan, puheenjohtaja Paavola kertoo.  

– Hoivakodeissa työskenteleviä hoitajia on rokotettu laajalti, sillä he kuuluvat rokotusjärjestyksen 1. ryhmään. 

Suojavarusteita ei ole riittävästi

Kasvomaskien ja muiden suojavarusteiden riittävässä saatavuudessa on ollut paikoin ongelmia. Kaikki työnantajat eivät ole antaneet riittävästi varusteita työntekijöiden käyttöön, vaan samaa suojainta käytetään liian kauan.  

Suojaimien turvallinen käyttöaika on lyhyt esimerkiksi pesujen vuoksi.  

– Kotihoidon työntekijät tulee rokottaa mahdollisimman pian, Paavola vaatii. 

Rokotteita tarvittaisiin myös varhaiskasvatuksen puolella

Paavola muistuttaa myös varhaiskasvatuksen henkilöstön riskialttiista tilanteesta.

–  Myös varhaiskasvatuksen henkilöstö on rokotettava pikaisesti, koska työtä tehdään lähellä lapsia eikä etätyöhön ole mahdollisuutta. Riski koronatartunnoille on läsnä koko ajan.  

Paavola kertoo, että turvavälien pitäminen on mahdotonta tilanteessa, jossa lapset tarvitsevat varhaiskasvattajan lähellä oloa, hoivaa ja ohjausta. 

– Lapsiryhmät ovat suuria ja lastenhoitajat saattavat joutua liikkumaan lapsiryhmien välillä sijaispulan vuoksi. Varhaiskasvatuksen työntekijöiden työ on kriittistä koronapandemian hoitamisessa, Paavola muistuttaa. 

Työnantajalla on aina velvollisuus huolehtia työntekijöiden työturvallisuudesta, liitto painottaa.

– Riittävän tehokkaiden suojaimien käyttö on edellytys sille, että koronatartunnoilta vältytään. Samalla suojataan myös asiakkaita. Tehokkaita suojaimia on oltava riittävästi työntekijöiden käyttöön. Työtä on voitava tauottaa, sillä suojaimien käyttö on raskasta, kirjoittaa liitto tiedotteessaan. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja