Mainos

Lähi-idän tutkimuksen professori Ylelle sauditoimittajan kuolemasta: Nyrkkitappelu on täysin epäuskottava selitys

0:17

Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola sanoo Ylen haastattelussa, että on yllättävää, että Saudi-Arabia on tappanut ihmisen vieraan valtion alueella.

Video: Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump pitää Saudi-Arabian selitystä tappelusta uskottavana

Saudi-Arabia myönsi viime yönä, että toimittaja Jamal Khashoggi kuoli maan Istanbulin konsulaatissa. Saudi-Arabian valtiontelevision mukaan tutkimukset osoittavat, että konsulaatissa alkoi tappelu, jossa Khashoggi kuoli. Asian johdosta yksi tiedustelujohtaja on erotettu ja 18 ihmistä pidätetty.

Nyrkkitappelu epäuskottava

Juusola kertoo Ylelle, että pitää nyrkkitappelua täysin epäuskottavana selityksenä.

– Tämä on sentyyppinen selitys, jonka Lähi-idässä asuvat ihmiset tuntevat hyvin. Kukaan ei siihen usko sielläkään, ja vielä vähemmän tämä menee läpi länsimaissa, Juusola sanoo Ylellä.

Sauditoimittaja Jamal Khashoggi katosi lokakuun alussa mentyään Saudi-Arabian Istanbulin konsulaattiin. Turkki on syyttänyt Saudi-Arabiaa toimittajan murhasta.

Turkkilaisviranomaisten mukaan äänitallenteilta selviää, että Khashoggia kidutettiin ja hänet surmattiin konsulaatissa. Saudi-Arabia ei ole toistaiseksi julkaissut todisteita nyrkkitappelusta.

Hallitsijoiden siunaus oli

Juusolan mukaan tappo tapahtui kuninkaan tai kruununprinssin siunauksella. hänen mukaansa Saudi-Arabiassa on tavallista, että syy pannaan alimpien mahdollisten henkilöiden harteille. Se, mikä on yllättänyt Saudi-Arabian, on Juusolan mukaan se, että Turkki on saanut todisteita konsulaatissa tapahtuneista tapahtumista ja se on myös kertonut niistä julkisuuteen.

Juusola odottaa nyt Ylen mukaan erityisesti EU:lta jämäkkää kannanottoa Saudi-Arabiaa vastaan. Suomen ulkoministeriö on tänään Twitterissä vaatinut kuolemasta avointa tutkintaa ja syylliset vastuuteen.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja