Pompeo tapaa Saudi-Arabian kruununprinssin ja ottaa puheeksi Khashoggin kuoleman – lokakuussa tapetun toimittajan ruumista ei ole vieläkään löytynyt

Tapetun sauditoimittajan poika kätteli Saudi-Arabian prinssiä, jota epäillään toimittajan murhasta 0:43
Videolla Khashoggin poika kättelee Saudi-Arabian prinssiä.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo tapaa Saudi-Arabian vierailullaan maan kruununprinssin Mohammed bin Salmanin. Pompeo kertoo CBS Newsin haastattelussa, että hän aikoo ottaa Salmanin kanssa puheeksi toimittaja Jamal Khashoggin kuoleman. Asiasta uutisoi muun muassa CNN.

Pompeo lupasi kertoa kruununprinssille sen, mitä Yhdysvallat on johdonmukaisesti sanonut.

– Yhdysvaltojen kanta on julkisesti ja yksityisesti sama. Tämä (Khashoggin kuolema) oli järkyttävä teko, murha jota ei voi hyväksyä. Yhdysvallat saattaa syylliset vastuuseen. Olemme päättäneet tehdä niin. Selvitämme faktat niin nopeasti ja kattavasti kuin vain voimme, hän sanoi CBS:n haastattelussa.

Joulukuussa Yhdysvaltojen senaatti linjasi, että se uskoo kruununprinssi Salmanin olevan Khashoggin murhan takana. Samalla senaatti esitti Saudi-Arabian hallitukselle vaatimuksensa, että maan pitää taata se, että syylliset joutuvat täyteen vastuuseen murhasta.

Saudi-Arabian syyttäjäviranomaiset ovat kiistäneet kruununprinssin millään lailla sekaantuneen tapaukseen.

CBS:n haastattelussa Pompeo sanoi lisäksi Yhdysvaltojen arvostavan ihmisoikeuksia ympäri maailman. Pompeo kertoi aiemmin Al Arabiyalle, että hän saattaa matkustaa Saudi-Arabiaan sunnuntaina.

Khashoggi tapettiin lokakuussa

Saudi-Arabian kruununprinssistä kriittisesti kirjoittanut Khashoggi tapettiin Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa lokakuussa. Khashoggi oli mennyt konsulaattiin tulevaan avioliittoonsa liittyviä papereita varten. Turkkilaisten viranomaisten mukaan Saudi-Arabiasta tullut miesjoukko surmasi Khashoggin sen jälkeen, kun hän oli tullut käymään Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaattiin. Khashoggin ruumista ei ole vieläkään löydetty.

Khashoggin murha on iskenyt pahan kolhun Salmanin julkikuvaan. Hän on pyrkinyt uudistuksilla modernisoimaan mielikuvaa äärivanhoillisesta Saudi-Arabiasta.

Yhdysvallat, Kanada ja Ranska ovat asettaneet pakotteita sellaisia Saudi-Arabian kansalaisia vastaan, joiden ne epäilevät sekaantuneen tapaukseen.

Ihmisoikeusjärjestöt ja YK ovat vaatineet riippumatonta selvitystä Khashoggin kuolemasta. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Saudi-Arabian oikeusjärjestelmä ei ole riippumaton eikä voi taata puolueetonta tapauksen tutkintaa eikä oikeudenkäyntiä. 

Lue myös:

    Uusimmat