Lähestyvä taifuuni tuomassa lisää tulvia ja maanvyörymiä Japaniin ja Etelä-Koreaan – Tyynellämerellä kehittynyt jo seuraava myrsky

Japanissa on varoitettu maanvyörymistä, tulvista, jokien vedenpinnan noususta, myrskyistä ja korkeista aalloista.

Japanissa on peruttu lentoja, osin keskeytetty luotijunien kulkua ja suljettu tehtaita taifuuni Khanunin ja sen tuomien rankkasateiden vuoksi. Taifuunin kulkureitti menee Japanin eteläisimmän saaren Kyushun ohitse.

Viime viikolla taifuunin uutisoitiin aiheuttaneen ainakin kahden ihmisen kuoleman ja yli sadan loukkaantumisen sekä katkoneen sähköt sadoiltatuhansilta Okinawan alueella ennen etenemistään kohti Taiwania. Sieltä sääilmiö kääntyi takaisin kohti Okinawaa, ja keskiviikkona sen ennustetaan kulkevan Kyushun länsirannikolta kohti Etelä-Koreaa.

Japanin ilmatieteen laitos on varoittanut maanvyörymistä, tulvista, jokien vedenpinnan noususta, myrskyistä ja korkeista aalloista. Lisäksi viranomaiset ovat ilmoittaneet vapaaehtoisista evakuoinneista ja järjestäneet väliaikaissuojia.

Kyushun saarella odotetaan tiistain aikana jopa 300 millimetriä sateita, kertoo Kyodo News

Taifuuni Khaunin lisäksi Tyynellämerellä on kehkeytymässä uusi taifuuni. Japanin ilmatieteen laitoksen mukaan se on lähestymässä Japanin rannikkoa osuen Izun niemimaan saarille 13. elokuuta. 

Etelä-Koreassa evakuoidaan partiolaisia

Etelä-Koreassa ilmatieteen laitos ennustaa Khanunin tuovan tullessaan rankkasateita ja voimakkaita tuulia. Tuulet voivat ennusteen mukaan voimakkaimmillaan puhaltaa jopa lähes 45 metriä sekunnissa, mikä voi aiheuttaa esimerkiksi liikkuvan junan suistumisen raiteiltaan.

Lähestyvän taifuunin vuoksi maassa on aloitettu evakuoinnit partiolaisten maailmanjamboreelta. Jo ennen taifuunia leiriläisiä koetteli kuumuus, joka aiheutti sadoille partiolaisille terveysvaivoja.

Yhteensä 43 000 osallistujan leirillä on 900 suomalaista.

Uutistoimisto AFP:n toimittajien mukaan kymmenettuhannet partiolaiset ovat pakanneet telttojaan ja tavaroitaan sekä jonottaneet busseihin evakuointia varten. Maan hallinto on lähettänyt paikalle yli tuhat bussia, joilla pääosin teini-ikäiset leiriläiset kuljetetaan pois alueelta esimerkiksi yliopistojen asuntoloihin ja muihin julkisiin tiloihin.

Sisäministeri Lee Sang-min on luvannut hallituksen varmistavan, että leiriläiset ovat turvassa ja mukavissa oloissa ja että jamboreen ohjelma jatkuu.

Etelä-Korean media on kutsunut jamboreeta kansalliseksi häpeäksi. Sään aiheuttamien haasteiden lisäksi leirillä on mediatietojen mukaan ollut muutoinkin kehnot olosuhteet, vaikka valmistautumisaikaa on ollut vuosikausia. Järjestäjien puolesta on myönnetty, että esimerkiksi leirin hygieniassa on ollut puutteita.

Lue myös:

    Uusimmat