Pekingissä satanut muutamassa päivässä yhtä paljon vettä kuin koko heinäkuussa keskimäärin – näin Doksuri-myrsky riepottelee Kiinaa

Pekingissä satoi muutamassa päivässä yhtä paljon kuin koko heinäkuussa keskimäärin.

Kiinan pohjoispuolella Doksuri-myrskyn tuomat kovat sateet jatkoivat maanantaina Pekingin ja sen lähialueiden riepottelemista. Pääkaupungissa Pekingissä on valtiollisen median mukaan kuollut kaksi ihmistä.

– Tänä aamuna hätäpartio löysi kaksi ihmistä vesistöistä, valtion ylläpitämä Kansan päivälehti kertoi maanantaina.

Molemmat olivat löytöhetkellä kuolleita.

Kiinassa kymmeniätuhansia ihmisiä on evakuoitu Doksuri-myrskyn tuomien rankkasateiden vuoksi Pekingissä ja naapuriprovinssi Hebein pääkaupungissa Shijiazhuangissa. Doksuri on riepotellut osia Kiinasta perjantaista alkaen, ja aiemmin se moukaroi Filippiinejä taifuunin voimakkuudella.

Lauantai-illasta maanantaihin puoleenpäivään mennessä paikallista aikaa Pekingissä oli satanut noin 170 millimetriä vettä. Määrä vastaa lähes koko heinäkuun keskimääräistä sademäärää, Pekingin meteorologinen virasto kertoi.

Viranomaiset ovat varoittaneet esimerkiksi tulvista, jokien paisumisesta, mutavyöryistä ja maanvyörymistä. Valtionmedian mukaan Pekingissä riskialueilta on evakuoitu lähes 30 000 ihmistä ja Shijiazhuangissa noin 20 000. Lisäksi sadat miljoonat ihmiset maan pohjoisosissa elävät alueella, jossa on ainakin maanantai-iltapäivään asti voimassa korkeimman luokan eli punainen varoitus rankkasateista.

Paikallisen median mukaan kyse on ensimmäisestä kerrasta sitten vuoden 2011, kun vastaava sadevaroitus on annettu.

Pekingissä asukkaita pyydettiin sunnuntaina pysymään sisätiloissa, ja kaupungin yleensä vilkkaat kadut ovat olleet hiljaisia. Myös yrityksiä opastettiin olemaan pakottamatta työntekijöitään tulemaan töihin, jos se ei ole välttämätöntä.

Kiinan valtiollisen uutistoimiston Xinhuan mukaan satojen bussilinjojen liikennöinti keskeytettiin pääkaupungissa sateiden takia. Sosiaaliseen mediaan on jaettu kuvia mutaisten virtojen viemistä kulkuneuvoista ja koskiksi muuttuneista liikenneväylistä kaupungin laitamilla.

Monet Pekingin turistikohteet ja muut julkiset tilat ovat olleet väliaikaisesti suljettuina, ja useita kulttuuriesityksiä on peruttu sunnuntailta.

Filippiineillä Doksuri surmasi toistakymmentä ihmistä. Perjantaina sen valtavat aallot ja voimakkaat tuulet aiheuttivat merkittäviä tuhoja Kiinan kaakkoisosassa.

Kiinassa on tänä kesänä mitattu ennätyksellisiä lämpötiloja. Asiantuntijoiden mukaan ilmastonmuutos kiihdyttää sään ääri-ilmiöitä entisestään.

Juttua päivitetty 31.7. kello 19:55 tuoreilla tiedoilla.

Lue myös:

    Uusimmat