Suomenkin partiolaisten joukkue evakuoidaan taifuunin tieltä Etelä- Koreassa – maan lehdistö leimannut kovaonnisen tapahtuman "kansalliseksi häpeäksi"

Partiolaisten suurtapahtuma Koreassa evakuoidaan lähestyvän hirmumyrskyn takia 1:50
Katso video: Partiolaisten suurtapahtuma Koreassa evakuoidaan lähestyvän hirmumyrskyn takia.

Viime viikolla uutisoitiin Etelä-Koreassa järjestettävästä partiolaisten maailmanjamboreesta, joka kärsi kovista helteistä, joiden vuoksi muun muassa britannialaiset ja yhdysvaltalaiset joukkueet lähtivät kotiin etuajassa. Nyt koko leiri lopetetaan taifuunivaaran vuoksi.

Etelä-Korean lehdistö on leimannut jamboreen "kansalliseksi häpeäksi" sen jälkeen kun satoja leiriläisiä jouduttiin hoitamaan kovan kuumuuden aiheuttaman uupumuksen vuoksi viime viikolla. Myös leirin siivouksessa sekä suihku- ja wc-tilojen järjestelyissä on ollut ongelmia.

Yhdysvaltojen ja Britannian joukkueet ilmoittivat hiljattain vetäytyvänsä leiriltä sääolosuhteiden vuoksi. Britit olivat leirin suurin ryhmä noin 4 000 osallistujalla. Suomen 900-henkinen partiojoukkue teki silti päätöksen pysyä Pohjois-Jeollan maakunnassa järjestettävällä leirillä. 

Nyt leiri kuitenkin lopetetaan kokonaan Etelä-Korean hallituksen päätöksellä, koska Korean niemimaata lähestyy taifuuni. Se on kiertänyt Japania ja kääntänyt nyt suunnan kohti Etelä-Koreaa. Tämän hetken ennusteen mukaan taifuunin odotetaan iskevän maihin torstaina.

– Tämä tieto leirin lopettamisesta tuli yöllä Suomen aikaa, ja koko leiri evakuoidaan, kertoo Suomen Partioliiton viestintä- ja markkinointipäällikkö Anna Koroma-Mikkola.

Liiton tiedotteessa kerrotaan, että suomalaiset siirtyvät pois leiriltä ennakkosuunnitelman mukaisesti väistötiloihin Koreassa joukkueen omien ja organisaation antamien ohjeiden mukaisesti.

– Leiri jatkuu vielä tänään pakkailun lomassa siihen asti kun partiolaiset sieltä lähtevät. Ei ole mitään hätää, tämä on varautumista tulevaan taifuuniin, Koroma-Mikkola kertoo.

Leirin oli hänen mukaansa alun perin tarkoitus päättyä 12. elokuuta.

Koroma-Mikkolan mukaan siirtyminen toteutetaan hallitusti ja turvallisesti. Leiri puretaan tämän päivän aikana, ja siirtyminen tapahtuu huomenna. 

– Tällä hetkellä joukkueella on kaikki hyvin, ja ennenaikainen poistuminen on ainoastaan varautumista tulevaan.

Suomalaisilla muutama koronatartunta

Joukkueenjohtaja Arvi Snäll kertoi maanantaina tunnelman leirillä olevan rauhallinen.

– Lippukunnassa on vähän surua siitä, että leirialueelta lähdetään, koska ohjelma on ollut laadukasta ja hyvää.

Snäll sanoi, että tämänhetkisen ymmärryksen mukaan Korean valtio ja järjestävä taho maksavat siirtymisestä koituvat kustannukset, esimerkiksi uudet majoitukset.

Myös suomalaisia on hoidettu leirillä kuumuuden vuoksi.

– Ne ovat olleet lyhyempiä visiittejä, lepoa ja nesteytystä, Snäll sanoi.

Viikonloppuna kerrottiin leirillä havaitun vähintään 70 koronatartuntaa. Snällin mukaan myös suomalaisilla on ollut muutama tartunta, mutta kukaan ei ole sairastunut vakavasti.

Jatkosuunnitelmien Snäll uskoi tarkentuvan myöhemmin. Snällin mukaan jamboree jatkuu osittain ja päättäjäiset pidetään perjantaina todennäköisesti Soulissa.

Katso myös: Suomalainen partiolainen Onni kertoi suomalaisten tunnelmia kovaonniselta Etelä-Koren leiriltä.

Etelä-Korean jamboreessa oleva suomalainen: "Voisi sanoa, että olen paremmassa turvassa täällä kuin Suomessa" 3:43

Juttua päivitetty 7.8.2023 klo 20:04 videolla ja lisätiedoilla.

 

Lue myös:

    Uusimmat