Lähes viidennes yli 65-vuotiaista ei käytä verkkopankkia ollenkaan

Suurin osa suomalaisista hallitsee digipalvelut omasta mielestään sujuvasti, mutta yli 65-vuotiaista jopa puolet kertoo, ettei tee esimerkiksi verkko-ostoksia.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tutkimukseen vastanneista 65–79-vuotiasta 77 prosenttia kertoo osaavansa käyttää verkkopankkia sujuvasti, kun nuoremmissa ikäryhmissä sama prosentti on lähes sata. 17 prosenttia iäkkäistä kertoo, ettei käytä verkkopankkia ollenkaan. 

Traficom kysyi tämän syksyn kuluttajatutkimuksessa kuluttajien näkemystä heidän taitojensa riittävyydestä. Tulosten perusteella 65–79-vuotiaat pitävät itseään sujuvina digipalveluiden käyttäjinä paljon harvemmin kuin nuoremmat. Monen palvelun kohdalla he ovat todenneet, etteivät käytä palvelua.

– Se, eivätkö yli 65-vuotiaat osaa käyttää palveluja, vai onko käyttämättömyyden syy vain se, että he eivät halua käyttää niitä, ei selviä tästä kyselystä. Se olisi oman tutkimuksensa paikka, arvioi Traficomin viestintämarkkina-asiantuntija Marja Heinonen.

Toimi näin, jos valepoliisi yrittää kalastella verkkopankkitunnuksiasi puhelimitse – katso jokaiselle hyödyllinen opastusvideo 3:11
Katso myös: Toimi näin, jos valepoliisi yrittää kalastella verkkopankkitunnuksiasi puhelimitse – katso jokaiselle hyödyllinen opastusvideo

Videopuhelut hallussa puolella iäkkäistä

Julkishallinnon lomakkeita, kuten veroilmoitusta Omavero-palvelussa tai Kelan palvelujen tukihakemuksia, osaa omasta mielestään hyödyntää sujuvasti 57 prosenttia 65–79-vuotiaista. Esimerkiksi 35–44-vuotiaiden ryhmässä 90 prosenttia käyttää mielestään sujuvasti näitä palveluita.

Elintarvikkeita tai muita tuotteita osaa verkossa ostaa sujuvasti noin puolet iäkkäimmästä ikäluokasta, toinen puoli ei käytä palveluja ollenkaan. Nelikymppisissä ja sitä nuoremmissa ryhmissä verkkokauppaa osaa käyttää lähes jokainen.

Videopuheluita ja suoratoistopalveluja osasi käyttää sujuvasti noin puolet yli 65-vuotiaista, ja nämäkin palvelut jättää kokonaan käyttämättä noin puolet samasta ikäryhmästä. Nuoremmista ikäluokista käytön koki sujuvaksi noin 90 prosenttia.

Traficomin Marja Heinonen kiinnittää huomiota myös tietoturvaan. Tutkimuksessa kysyttiin tietoisuutta siitä, että älylaitteet voivat jakaa luvatta tietoja ulkopuolisille. 65–79-vuotiaista vain 68 prosenttia kertoi olevansa tästä tietoinen, kun nuoremmissa ikäryhmissä noin yhdeksän kymmenestä oli asiasta perillä.

Lue myös:

    Uusimmat