Lähdössä matkalle? Näin paljon Euroopassa maksetaan joukkoliikenteestä

Euroopassa paikalliset liikkuvat julkista liikennettä käyttäen. Suuressa osassa kaupunkeja on kattava metro-, raitiovaunu- ja bussiverkosto.

Joukkoliikenne on nopea, kätevä ja ekologinen tapa liikkua suurissa kaupungeissa. Monesti se on myös halvin tapa, mutta poikkeuksiakin löytyy.

Lippujen ostaminen automaateista on yleensä halvempaa kuin niiden ostaminen kuskilta. Monissa paikoissa, kuten Lontoossa ja Tukholmassa, liput on ostettava etukäteen, sillä niitä ei voi ostaa kyytiin noustessa.

Missä pääsee halvalla?

Halvimmalla pääsee silloin kun ei tarvitse maksaa ollenkaan.

Tallinnassa julkinen liikenne on ollut ilmaista vuoden 2013 alusta. Julkisen liikenteen maksuttomuus on lisännyt joukkoliikenteen käyttäjien määrää ja laskenut yksityisautoillani määrää.

Pariisissa kokeiltiin poikkeuksellisesti ilmaista joukkoliikennettä kolmen päivän ajan maaliskuussa. Pariisilaisia kannustettiin jättämään autonsa kotiin ja hyppäämään ilmaiseksi bussiin, kun kaupunki oli hukkumassa sakeaan saastesumuun. Muutoin kertalippu Pariisissa maksaa 1,70 euroa.

Amsterdamissa kertalippu maksaa 2,80 euroa, mutta julkisten sijaan paikalliset polkaisevat paikasta toiseen polkupyöränsä päällä. Polkupyörän voi myös vuokrata käyttöönsä muutamaksi päiväksi.

Madridissa halvin kertalippu maksaa 1,50 euroa. Kymmenen lipun sarjakortti sen sijaan maksaa 12 euroa, sillä pääsee mihin päin tahansa kaupunkia ja sen voi jakaa useiden ihmisten kesken.

Kuuden kaupungin kesken tehdyssä kansainvälisessä BEST-tutkimuksessa Helsingin seudun joukkoliikenne sijoittui kärkeen tyytyväisyyden suhteen. Samalla Helsingin seudun joukkoliikenteen arvioitiin antavan eniten vastinetta rahalle.

Venetsiassa kannattaa kävellä

Erittäin kalliiksi julkisilla liikkuminen tulee Venetsiassa, jossa yhdestä matkasta vaporetton, eli vesibussin, kyydissä maksaa 7 euroa.

Lontoo on kuuluisa paikallisten aktiivisesti käyttämästä maanalaisestaan. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että se olisi halpaa.

Suurimmalla osalla lontoolaisista löytyy Oystercard-matkakortti, jolle voi ladata arvoa. Kertalipun hinta on 4,80 puntaa, eli noin 6,80 euroa. Oystercardilla hinta putoaa 2,20 puntaan, eli noin 2,80 euroon.

Liikkujan viikolla 16.–22.9 joukkoliikenteessä on tarjolla alennuksia ja ilmaisia kyytejä ympäri Suomea. Tapahtumia on myös ympäri Eurooppaa.

Lue myös:

    Uusimmat