Käräjäoikeus tuomitsi 25-vuotiaan Pirkanmaan tuhopoltoista – yli viiden vuoden vankeus, satojen tuhansien korvaukset maksettavaksi

Kaikkiaan mies tuomittiin 20:stä eri syytekohdasta.

Käräjäoikeus on tuominnut 25-vuotiaan miehen viiden ja puolen vuoden vankeuteen tuhopolttojen sarjasta Pirkanmaalla. 

Lisäksi mies tuomittiin maksamaan yli 200 000 euron korvaukset.

Mies syyllistyi rikoksiin elokuun 2022 ja syyskuun 2023 välillä. 

Useat miehen sytyttämistä kohteista olivat autiotaloja. 

Vakavin syytteistä koski törkeää tuhotyötä. Tuolloin mies oikeuden mukaan sytytti tyhjillään olleen huvilan Tampereen Santalahdessa niin, että tuli oli vaarassa levitä viereiseen kerrostaloon. Kerrostalo evakuoitiin.

Jäi kiinni bensakanisteri repussaan

Vuonna 1998 syntynyt mies kiisti oikeudessa kaikki syytteet.

Mies otettiin kiinni tämän tullessa viimeisen tulipalon tapahtumailtana pyörävarastolta tyhjä bensakanisteri repussaan ja polttoaineelle haisten. Hänen vaatteissaan todettiin kuumuuden aiheuttamia jälkiä ja tämä oli riidattomasti käynyt alueella, jonka läheisyydessä tulipalo oli syttynyt.

Tutkinnassa kävi ilmi, että miehen matkapuhelin oli paikantanut useissa tapauksissa lähelle palopaikkaa ennen tulipaloa. Hän oli myös tehnyt muutaman litran bensiiniostoksia jonkin aikaa ennen tulipaloja. Hänen käyttämänsä henkilöautot toimivat taas dieselillä.

Miehen puhelimesta löytyi tallennettu kartta- ja ilmakuvia useiden tekopaikkojen alueesta. Lisäksi puhelimeen oli tallennettu valokuvia tulipaloja koskevista uutisista. Miehellä oli runsaasti valokuvia tulipaloista, joiden kuvaustilanteita ei voitu yksilöidä. Puhelimesta löytyi myös paljon kuvia asumattomilta vaikuttavista taloista. Yhteen tulipaloon liittyen häneltä löytyi myös laskelma siitä, miten nopeasti tulipalo oli havaittu, miten pian sammutustyöt alkavat ja milloin asia päätyy uutisiin. 

Mies oli selittänyt myöhäisiä liikkumisiaan esimerkiksi iltasella tehdyillä käytetyn tavaran kaupoilla, mutta ei pystynyt kertomaan yhdestäkään kaupasta yksityiskohtaisemmin.

Yksi syyte törkeästä vahingonteosta hylättiin, koska rakennusken omistaja ei ollut vaatinut asiassa rangaistusta. 

Juttua päivitetty kello 13 tiedoilla miestä koskevasta näytöstä.

Lue myös:

    Uusimmat