Lahden MM-kisoissa vapaaehtoisia Kanadasta saakka – vanhin heistä 90-vuotias

Lahden MM-kisoissa työskentelee peräti 2700 vapaaehtoista. Yksi heistä on Pasi Kaislavuo. Hän vastaa Lahden MM-kisojen mäkimontun haastattelualueesta.

Kaislavuo kertoo, että vapaaehtoistyöntekijän suurin palkinto on hyvin tehty työ. Erityisen mukavalta se tuntuu, kun se myös huomataan.

– Hyvä palaute sekä kisaorganisaation ja Kansainvälisen hiihtoliiton kiitokset. Se on vapaaehtoisen paras palkkio, Kaislavuo sanoo epäröimättä.

Takana on hyvin valvottu yö. Mäkialueen työntekijät joutuivat sunnuntain sekakilpailun jälkeen ylitöihin, kun normaalimäestä siirrytään suurmäkeen. Töitä riitti jo ennen kisoja. Haastattelualueella on 900 neliömetriä rakennustelinettä ja 1,7 kilometriä terassilaudoitusta.

Lahden vapaaehtoisten ikähaitari on 76 vuotta 

-Lahden MM-kisoissa työskentelee 2700 vapaaehtoista.

-Nuorin vapaaehtoinen on 14-vuotias ja vanhin 90, ikähaitari on 76 vuotta.  

-Vapaaehtoiset työskentelevät 8 tuntia päivässä vähintään 5 päivänä.  

-Vapaaehtoisia on tullut Kanadasta saakka.  

-Vapaaehtoiset voivat halutessaan lunastaa vapaaehtoisten kisa-asun omakseen.  
-Vapaaehtoisilla on yhteinen juhla viikko kisojen jälkeen.

– Ja kaikki on rakennettu niin, etteivät tv-kamerat tärise, vaikka alueella liikutaankin, Kaislavuo muistuttaa.

Myös mäen monttua on siistitty. LED-mainosaitojen alta piti ensin kaivaa 22 kuutiota maata. Sitten alue tasattiin 150 trukkilavalla.

LVI-opettaja Kaislavuo on vapaaehtoistyön konkari vaikka vasta kolmansissa kisajärjestelyissään. Hänen 14-vuotias poikansa Tuomas hyppää mäkeä Lahden hiihtoseuran LHS:n suojissa toimivassa Ahonen Racing Teamissa. Kaislavuo työskentelee LHS:ssa mäen ja yhdistetyn suksihuoltajana.

– Pojan harrastuksen kautta olen lähtenyt vapaaehtoistyöhön, Kaislavuo kertoo.

Katajamäki vapaaehtoisena jo 56 eri kisassa

Voitto Katajamäki sanoo vapaaehtoisuransa päättyvän Lahden 2017 MM-hiihtoihin. Liikkuminen ei ole 81-vuotiaana entisellään. Lisäksi tekninen kehitys uhkaa maalituomarina työskentelevän Katajamäen tehtäviä.

Katajamäki työskentelee neljättä kertaa Lahden MM-hiihdoissa ja kaikkiaan 56. kilpailussa, joiden järjestelyyn Lahden Hiihtoseura osallistuu. 

– Vastuullamme on hiihtäjien maaliintulojärjestyksen kirjaaminen. Maaliintulijoiden numerot kirjoitetaan maalialueella käsin pahviseen kartonkiin, ja toinen vapaaehtoisten ryhmä ottaa ajat. Sitten kilpailunumerot ja ajat yhdistetään toisiinsa Katajamäki kertoo.

– Nykyisin tämä työ on vain hätävara siltä varalta, että tekniikka pettää.

Katajamäki työskentelee neljättä kertaa Lahden MM-hiihdoissa ja kaikkiaan 56. kisoissa, joiden järjestelyyn Lahden hiihtoseura osallistuu.

Vanhaan aikaan maalituomareilla oli täydellinen vastuu maaliintulojärjestyksestä ja loppuajoista. Nyt ajat saadaan vaatetukseen sijoitettavasta sähköisestä tunnistimesta, ja maalikamera vahvistaa järjestyksen.

– Ennen tehtävämme oli myös valvoa, että hiihtäjä lähtee matkaan hyväksytyiksi leimatuilla suksilla ja tulee maaliin samoilla välineillä.

Valvontaa ei enää tarvita, koska kilpailut hiihdetään lyhyinä lenkkeinä ja koko ajan kameroiden ulottuvilla. Varusteiden vaihto sääntöjen vastaisesti on käytännössä mahdotonta.

Katajamäki oli Lahden MM-kisoissa ensi kerran 1958. Hän livahti Hyrynsalmi–Taivalkoski-ratatöistä katsomaan kisoja. Vuosikymmenen vaihteessa hän työskenteli VR:n palveluksessa ja oli rakentamassa Lahden suuriin hiihtotapahtumiin väliaikaista Salpausselän asemaa.

– Vieraita tuli junilla Tampereelta, Turusta ja Helsingistä. Tuli yleisöä ja arvovieraita, presidenttikin, Katajamäki muistaa.

Autot ajoivat junien ohi

Ihmiset eivät enää tule kisoihin rataa pitkin aiempien vuosien massoina. Väliaikaisesta asemasta on luovuttu, vaikka se palveli yleisöä monipuolisesti.

– Vaunut purettiin asemalla. Sitten kisavieraille tarjottiin yöpymismahdollisuus Lahden ratapihalle siirretyissä retkeilyvaunuissa.

Katajamäen lämpimimmät muistot ovat ihmisistä, joiden kanssa hän on vapaaehtoistyötä tehnyt.

– Ystävien tapaaminen on merkittävin juttu. Hyvät kaverit on side, joka on pitänyt mukana, Katajamäki kertoo.

– Tämä on ollut kivaa touhua, mutta nämä ovat ehdottomasti minulle viimeiset kilpailut.
Katajamäki kertoo asian hymyillen. Hän on saanut vapaaehtoistyöstä sen, mitä haki. Nykyisin Henri Hautamäen johdolla toimivassa maalituomarien vapaaehtoisryhmässä on hyvä yhteishenki.

Lue myös:

    Uusimmat