Mainos

Lääkeuudistuksesta hyviä ensikokemuksia

Rinnakkaislääkekäytäntö jakaa edelleen mielipiteitä. Suurin osa kuluttajista on kuitenkin ottanut lääkeuudistuksen myönteisesti vastaan.

Lääkärit vastustivat jo alunperin lääkkeiden vaihtamisen sallimista. Suomen lääkäriliiton apulaistoiminnanjohtajan Santero Kujalan mukaan lääkkeen määrääminen on lääkärin ja potilaan välinen asia, johon apteekin ei pitäisi puuttua.

-Me olemme selvittäneet myöskin sitä seikkaa, että kuinka paljon lääkärit määräävät jo nyt näitä edullisempia valmisteita. Kesäkuussa ilmestyneessä Lääkäri-lehdessä todettiin, että sitä edeltävän vuoden aikana näiden [rinnakkaislääkkeiden] määrääminen oli paljolti lisääntynyt ja koko ajan lisääntymässä, toteaa Kujala.

Myös farmaseutti Raili Laaksonen helsinkiläisestä Hakaniemen apteekista on kohdannut työssään lääkeuudistusta epäileviä asiakkaita.

-Varsinkin vanhemmat ihmiset ovat olleet huolissaan siitä, että täytyykö heidän vaihtaa lääkkeet. Etät on juuri löydetty sopiva lääke, jolla ei ole ollut enempiä sivuvaikutuksia, ja he ovat olleet oikeastaan ahdistuneita. Heille on tullut mielikuva, että [lääke] on pakko vaihtaa, kertoo Laaksonen.

Kuun alusta voimaan astuneen lain mukaan reseptilääkkeen voi vaihtaa halvempaan vastaavaan tuotteeseen apteekissa, ellei lääkäri ole sitä erikseen kieltänyt.

Rinnakkaislääkekäytäntö on aiheuttanut apteekkeihin jonkin verran jonoja, kun asiakkaat ovat lykänneet lääkehankintojaan huhtikuun puolelle ja toisaalta asiakkaiden neuvonta on vienyt tavallista enemmän aikaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.