Lääkepomo nosti elintärkeän lääkkeen hinnan 55-kertaiseksi – lukiolaispojat valmistivat saman lääkkeen minihinnalla

Maailman ahneimmaksi mieheksikin tituleerattu lääkepomo Martin Shkreli on noussut jälleen otsikoihin, mutta nyt keskiössä ovatkin australialaiset lukiopojat.

He nimittäin onnistuivat valmistamaan lääkeainetta, jonka hinnan Shkreli nosti pilviin. Asiasta kertovat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC verkkosivuillaan sekä sanomalehdet Sydney Morning Herald ja The Guardian.

Kyseessä on Daraprim-niminen lääke, jota käytetään muun muassa aidsin, syövän ja malarian hoidossa. Shkrelin perustama Turing Pharmaceuticals -sijoitusrahasto osti lääkkeen oikeudet noin vuosi sitten ja nosti saman tien kysytyn lääkkeen hinnan 13,5 dollarista 750 dollariin. Hinta kohosi siis 55-kertaiseksi.

Lukiopoikien kehittämän tuotteen hinnaksi tuli vain noin 20 dollaria. Sillä summalla syntyi 3,7 grammaa pyrimetamiinia, joka on Daraprimin vaikuttava aine. Yhdysvalloissa samasta määrästä joutuisi maksamaan 110 000 dollaria.

Aine syntyi opiskelijoiden koulun kemianluokassa. Kyseessä oli kouluprojekti, jota johti kemianopettaja ja tukena olivat myös Sydneyn yliopisto ja kansainvälisiä asiantuntijoita. Koko prosessi on myös laitettu avoimesti kaikkien nähtäväksi nettiin.

– Se ei ollut mitenkään erityisen vaikeaa, ja se juuri onkin se pointti tässä, yksi opiskelijoista sanoo BBC:n haastattelussa.

Lääkeprojekti päätettiin toteuttaa, koska Shkrelin tekemä hinnan korotus tuntui niin pöyristyttävältä.

– Se tuntui niin epäoikeudenmukaiselta ja eettisesti väärältä. Lääke pelastaa henkiä ja nyt ihmisillä ei ole varaa siihen, toinen opiskelija jatkoi.

Tieto opiskelijoiden kokeesta on levinnyt nopeasti Twitterissä. Moni onkin todennut, että pojat "tuhosivat" Shkrelin. Hän itse on vastaillut asiaan Twitterissä varsin nuivaan sävyyn.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja