Mainos

Lääkealan valvoja pitää Oriolan toimitusvaikeuksia hyvin vakavina – lääkepulasta kärsii kaksi kolmasosaa apteekeista

2:17

Lääketukkuri Oriolan toimitusvaikeudet ovat iskeneet kahteen kolmasosaan apteekeista, kertoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

– Apteekit eivät edelleenkään ole saaneet lääketoimituksia, ja tietysti mitä pidempi aika tässä kuluu, niin sitä enemmän vakavia saatavuusongelmia tulee, Sandler sanoo.

Lääkepula koskettaa pahimmin harvinaisia lääkkeitä. Näitä ovat Sandlerin mukaan muun muassa tietyt syöpälääkkeet ja skitsofrenialääkkeet, joita apteekit tilaavat yksittäin.

– Olen kuullut, että skitsofrenialääkkeiden pistosaikoja on jouduttu siirtämään jo kahdesti, Sandler kertoo.

Päivän mittaan puutoslistalle on noussut insuliini. Sandler arvioi, että insuliinin puute on todella vakava asia potilasturvallisuudelle. Insuliini pitää säilyttää kylmässä, ja niiden säilytystilat ovat rajallisia.

Toistaiseksi insuliinia on pystytty jakamaan, koska apteekit ovat kyenneet lainaamaan sitä keskenänsä.

– Odotamme koko ajan, että Oriolasta tulee lisätietoa tilanteen etenemisestä.

Sen sijaan tavanomaisten lääkkeiden myynti järjestyy, Sandler lupaa. Apteekit soittavat tarvittaessa naapuriapteekkeihin saadakseen vähiin käyneitä lääkkeitä.

Apteekkien omat varastot tavanomaisten lääkkeiden kohdalla riittävät Sandlerin mukaan kahdesta viikosta kuukauteen. Apteekeilla on lakisääteinen velvollisuus pitää lääkkeitä varastoissaan.

Lääkealaa valvova Fimea pitää Oriolan toimitusvaikeuksia hyvin vakavina. Oriola on ilmoittanut asettavansa lääketoimituksia tärkeysjärjestykseen. Fimean ylitarkastajan Pasi Peltoniemen mukaan virasto on pyytänyt Oriolalta tarkempia selvityksiä tästä, mutta ei ole vielä saanut niitä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.