Mainos

Hus: Jos Oriola ei pian saa lääketoimituksiaan toimimaan, olemme ongelmissa – "Potilasturvallisuus alkaa olla uhattuna"

Jos Oriola ei pian saa lääketoimituksiaan kulkemaan asianmukaisesti, tästä koituu ongelmia Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Husille, kertoo Husin vastaava proviisori Elina Ahomäki.

Ahomäen mukaan mikään lääke ei ole vielä toistaiseksi päässyt Husissa loppumaan, mutta Hus on pyytänyt Oriolaa kiirehtimään muun muassa syöpähoitoihin käytettävien solusalpaajien ja tulehdusten hoitoon käytettävien mikrobilääkkeiden toimituksia.

Ahomäen mukaan Oriolan toimitusongelmat alkavat vähitellen uhata jo potilasturvallisuutta.

– Nyt on jo neljäs päivä epäselvässä tilanteessa. Jos emme tänään saa kriittisiä tavaroita, niin silloin meillä on ongelmia, Ahomäki sanoi STT:lle.

Ahomäen mukaan Husin omat varastot ovat toistaiseksi riittäneet kattamaan lääkkeiden tarpeen, mutta harvinaisempien ja vähemmän käytettyjen lääkkeiden kohdalla tilanne on vaikeampi, sillä niiden varastot ovat pienempiä.

Ahomäki moittii Oriolaa huonosta tiedottamisesta toimitusongelmistaan. 

– Emme ole saaneet heihin mitään yhteyttä, emmekä ole saaneet riittävästi informaatiota siitä, tässä missä mennään, Ahomäki sanoo.

Vaikuttaa etenkin harvinaisiin lääkkeisiin 

Lääketukkuri Oriolan toimitusvaikeudet iskevät pahimmin harvinaisiin lääkkeisiin, kertoo Apteekkariliitto. Näitä ovat muun muassa tietyt syöpälääkkeet ja skitsofrenialääkkeet, joita apteekit tilaavat yksittäin.

Liiton mukaan potilaan hoito vaarantuu, jos tilattu lääke ei tule määräpäivänä.

– Olen kuullut, että skitsofrenialääkkeiden pistosaikoja on jouduttu siirtämään jo kahdesti, kertoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

Sen sijaan tavanomaisten lääkkeiden myynti järjestyy, Sandler lupaa. Apteekit soittavat tarvittaessa naapuriapteekkeihin saadakseen vähiin käyneitä lääkkeitä.

Apteekkien omat varastot tavanomaisten lääkkeiden kohdalla riittävät Sandlerin mukaan kahdesta viikosta kuukauteen. Apteekeilla on lakisääteinen velvollisuus pitää lääkkeitä varastoissaan.

Apteekeilla oli etukäteen tiedossa Oriolan toiminnanohjausjärjestelmän muutos. Sandler kertoo, että oletuksena oli päivän katkos lääketoimituksissa.

Hänen mukaansa lääketehtaat valitsevat yhden tukun, jonka kautta lääkkeet toimitetaan apteekkeihin ja sairaaloihin. Näin ollen korvaavia lääkkeitä ei ole välttämättä saatavissa esimerkiksi toiselta suurelta lääketukkurilta Tamrolta.

Lääkealaa valvova Fimea pitää Oriolan toimitusvaikeuksia hyvin vakavina. Oriola on ilmoittanut asettavansa lääketoimituksia tärkeysjärjestykseen. Fimean ylitarkastajan Pasi Peltoniemen mukaan virasto on pyytänyt Oriolalta tarkempia selvityksiä tästä, mutta ei ole vielä saanut niitä.

Apteekki sai kolme laatikkoa lääkkeitä – piti tulla kolmekymmentä

Kauppakeskus Sellon apteekissa Espoossa Oriolan toimitusongelmia pidetään äärimmäisen vakavina.

– Tulematta on jäänyt esimerkiksi Marevan (verenohennuslääke). Jos asianomainen ei saa tätä lääkettä, hän on helposti sairaalahoidossa. Ja tyroksiini (kilpirauhashormoni) on toinen. Nämä tulevat nyt ensimmäisenä mieleen, mutta on täällä paljon muutakin, kertoo apteekkari Patrick Gothóni.

Gothónin mukaan toimitusongelmat alkoivat jo perjantaina. Muutamia lääkkeitä on yritetty saada apteekkiin hätätoimituksella, mutta turhaan. Gothónin mukaan Oriola ei ole vastannut yhteydenottoihin.

– Meille tulee yleensä kolmisenkymmentä tukkulaatikkoa päivässä, mutta tänään tuli vain kolme. Eilen ei tainnut tulla yhtään.

Yliopiston Apteekki joutunut käyttämään erikoiskuljetuksia

Yliopiston Apteekki on joutunut turvautumaan erikoiskuljetuksiin toimipisteidensä välillä Oriolan toimitusvaikeuksien vuoksi, kertoo apteekkari Jukka Niemi. Hänen mukaansa esimerkiksi syöpälääkkeitä on pitänyt viedä Helsingistä Saloon.

Niemi sanoo, että Oriolan vaikeudet ovat heijastuneet tavallisista kroonisiin sairauksiin käytettävistä lääkkeistä hyvin vakaviin sairauksiin käytettäviin lääkkeisiin.

– Esimerkiksi kivunlievitykseen käytetään morfiinia. Silloin puhutaan yleensä syöpäsairauksista, Niemi kertoo.

Hänen mukaansa lääkkeitä on saatu Etelä-Suomeen yleensä helpommin, mutta Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa on ollut vaikeata.

Yliopiston Apteekilla on 17 toimipistettä eri puolilla Suomea. Lisäksi yhtiöllä on verkkopalvelu.

Oriola: Yli kaksi kolmasosaa lääkkeistä pystytty toimittamaan perille

Ongelmat lääketoimituksissa alkoivat Oriolan mukaan maanantaina, kun yhtiö otti käyttöön uuden toiminnanohjausjärjestelmän. Oriola uskoo pääsevänsä normaaleihin toimitusaikoihin loppuviikkoon mennessä.

Oriola kertoo, että ongelmat jatkuvat myös tänään, mutta tilanne on parempi kuin eilen. Oriola Finlandin toimitusjohtajan Kimmo Virtasen mukaan ongelma oli eilen vaikein Pohjois-Suomessa, mutta tänään alueellisia eroja ei pitäisi enää esiintyä.

– Tänäänkin toimituksissa voi olla jonkin verran viivästyksiä ja puutteita, mutta oleellisesti vähemmän kuin eilen. Viikonloppuun mennessä pääsemme lääkkeiden osalta normaalitilanteeseen.

Oriola toimittaa vuorokaudessa jopa puoli miljoonaa lääkepakkausta apteekeille ja sairaaloille. Virtasen mukaan lääkkeistä on pystytty ongelmista huolimatta toimittamaan koko ajan yli kaksi kolmasosaa ja toimittamattomien osuus pienenee jatkuvasti.

Virtasen mukaan toimitusongelma koskee tasaisesti kaikkia lääkkeitä, mutta kriittiset lääkkeet, kuten sydän- ja syöpälääkkeet, on pyritty viemään apteekeille ja sairaaloille hätätoimituksina.

– Jos sellainen on meillä ollut tiedossa, olemme toimittaneet nämä asiakkaalle vaikka paketti kerrallaan.

Uusi tekninen toiminnanohjausjärjestelmä Virtasen mukaan sinänsä toimii.

– Järjestelmän ylösajo vain kestää jonkin aikaa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.