Lääkäriyritykset tahtovat lakimuutoksen, jolla laittomat hoitotakuujonot voitaisiin purkaa yksityisellä – ministeriö kertoo MTV:lle selvittävänsä ehdotuksen

1:52

Lääkäriyritysten järjestö vaatii yksityisen sektorin käyttämistä paisuneiden leikkausjonojen purkamiseen. Järjestön mukaan nykyinen laki ei anna julkiselle sektorille mahdollisuutta hankkia nukutuksessa tehtyjä leikkauksia yksityiseltä. Ministeriössä asiaa pidetään selvittämisen arvoisena.

MTV Uutiset kertoi aiemmin kesällä HUS-alueen laittoman hoitotakuujonon kasvaneen yli 7000 potilaan mittaiseksi. Nykylain mukaan julkisesti järjestetyt, nukutusta vaativat, leikkaukset tulee toteuttaa sairaaloissa, joissa on yhteispäivystys. Tämä rajaa yksityissairaalat leikkausten ulkopuolelle ja tähän yritykset haluavat muutoksen.

LPY: Jonot purettavissa

Asiantuntijan mukaan nukutusleikkausten aloittaminen yksityisellä sektorilla päiväkirurgiassa purkaisi yksin HUS-alueella hoitotakuujonoa tuhansilla potilailla. 

– Nyt meillä taitaa olla Suomen historian pisimmät hoitojonot, toteaa Lääkäripalveluyritysten toiminnanjohtaja Ismo Partanen.


Tiukkaa leikkaustoiminnan lainsäädäntöä on perusteltua muun muassa potilasturvallisuudella. 

– Suurempi potilasturvallisuusriski on se, että meillä on ihmisiä niin paljon ja niin kauan jonossa, kuin se, että päiväkirurgisia toimenpiteitä valituille asiakkaille tehtäisiin yksityisellä sektorilla.

Mutta mitä nämä yksityisellä tehtävät – jonojen purkamiseen tähtäävät – leikkaukset voisivat olla?

– Esimerkiksi käsi- ja polvikirurgiaa, joitakin kaihileikkauksiakin joudutaan tekemään anestesiassa ja näin edelleen, että kyllä siellä tuhansia leikkauksia pelkästään HUS-alueella, joita voisi ostaa, jos saisi ostaa lainsäädännön mukaan anestesiassa tehtäviä toimenpiteitä myös yksityiseltä, Partanen sanoo.

Ministeriö selvittää järjestön ehdotusta

Ministeriöstä kerrotaan MTV Uutisille, että asiaa aiotaan selvittää.

– Asiaa varmasti puimme ja alustavasti selvittelemme virkamiesten toimesta eteenpäin, lupaa Sirkku Pikkujämsä, joka toimii lääkintöneuvoksena sosiaali- ja terveysministeriössä. 

Eli suhtaudutte asiaan varovaisen myönteisesti?

–Selvittämisen väärti ottaen huomioon hoitovelan ja hoitojonojen pidentymisen, toteaa Pikkujämsä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja