Lääkärit hämmentyneitä: Sairaan kaksostytön syöpäoireet esiintyivätkin terveellä sisarella

5:05

Toisella kaksosista esiintyi syövän oireita, mutta oireettomalla tytöllä diagnosoitiinkin kasvain.

Millaiset mahdollisuudet sädehoidolla on syövän hoidossa? Katso keskustelu yllä olevalta videolta!

Skotlantilaiset identtiset kaksoset Megan ja Sophie Walker ovat erottamattomia. He päättävät toistensa lauseet, pitävät samoista ruoista ja saavat samoja arvosanoja koulussa. Mutta kun Meganin paino romahti ja hän alkoi valittaa väsymyksestä ja pahoinvoinnista, Sophiella vaikutti olevan kaikki hyvin.

Todellisuudessa oireeton kaksonen kärsi kenenkään tietämättä syöpäkasvaimesta.


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

"Se oli sydäntä särkevää"

Meganin oireita yritettiin selvittää: hän kävi niin röntgenissä, ultraäänikuvauksissa kuin magneettikuvauksessa. Kuukausien ajan lääkärit olivat hämmentyneitä siitä, mikä lapsella oli vikana, sillä mitään ei löytynyt.

Vihdoin selvisi, että Sophiella, joka oli vieläkin energinen, oli nefroblastooma eli Wilmsin tuumori, johon kuuluivat Meganilla todetut oireet. Molempien paino putosi pian samaan 35 kilogrammaan.

– Se oli sydäntä särkevää. Ei ollut mitään merkkejä, että Sophiella olisi ollut jokin vikana. Olimme huolissamme Meganista. Hän oli aavemaisen kalpea ja väsynyt, ei ollenkaan tavallinen itsensä, kertoo yhdeksän lapsen äiti Rebecca, 37 vuotta.

Wilmsin tuumori eli nefroblastooma on munuaiskasvain, joka esiintyy tavallisesti lapsuusiässä. Wilmsin tuumorin syntymekanismia ei tunneta. Sairaudella on kuitenkin hyvä ennuste, sillä 90 prosenttia sairastuneista lapsista paranee. Suomessa tämä tuumori todetaan noin 10 lapsella vuodessa.

Twins and Multiple Births Associationin asiantuntija Helen Turier kertoo, että on yleistä, että toisesta kaksosesta tulee "hoivaava kaksonen". Se voisi selittää, miksi Sophien oireet näkyivät Meganilla. Myös äiti kertoo, että heille asiaa on perusteltu vain sillä, että tytöt ovat kaksosia.

Sairaus on ollut raskasta koko perheelle

Wilmsin tuumoria hoidetaan sytostaattihoidoilla ja leikkauksella, joskus myös sädehoidolla. Joulukuussa Sophien kasvain poistettiin, ja nyt hän jatkaa kemoterapiaa kesäkuuhun asti.

Kaksosten isä Jamie, 39, toimi yrittäjänä ja joutui luopumaan putkimiehen palveluita tarjoavasta kaupastaan auttaakseen tytön hoidossa.

Sophie oli kauhuissaan pitkien kauniiden hiustensa lähdöstä. Tukeakseen siskoaan Megan halusi myös leikata omansa, mutta äiti ei voinut antaa hänen tehdä sitä.

– Megan muistuttaa minua siitä, miltä Sophie näytti ja toivottavasti näyttää taas pian.


Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja