Lääkäriksi opiskellut Leena Niemistö nousi Suomen bisneshuipulle ja rikastui yrityskaupalla: "Se oli urani isoin ratkaiseva valinta"

Suomen parhaat päättäjänaiset 8:26
Leena Niemistö (vasemmalla) valittiin viime vuonna Suomen toiseksi vaikutusvaltaisimmaksi naiseksi. Näin hän kommentoi valintaa Huomenta Suomessa 27.4.2018.

Leena Niemistö on hallitusammattilainen, joka istuu useiden suomalaisten huippuyritysten hallituksessa. Nyt hän kertoo uutuuskirjassa tarinansa lääkäristä Suomen liike-elämän ykköskaartiin.

– Olen aina ollut tavoitteellinen ja kurinalainen. Olen halunnut todistaa itselleni, että pystyn asioihin. Olen ollut rohkea, ahkera ja pitkäjänteinen. Olen saanut taustatukea perheeltä ja matkassa on ollut mukana myös onnea. Vahvuuteni on monipuolisuus, Niemistö kertoo tänään julkaistussa kirjassa.

Leena Niemistö on yksi niistä johtajanaisista, jotka kertovat Anu Kuistialan Johtajanaiset-kirjassa (Alma Talent, 2019) urastaan, valinnoistaan, pettymyksistä, raskaiden aikojen sietämisestä sekä uran ja perheen ristipaineista. 

– Isoin haaste on saada tunne- ja järkiasiat tasapainoon. Olen intuitiivinen ihminen ja luotan omaan intuitiooni, Niemistö kuvailee itseään kirjassa.

– Emotionaalisesti vaikeimmat tilanteet liittyvät aina ihmisiin. Ennen kuin teen esimerkiksi henkilöstöä koskevia ratkaisuja, haluan saada riittävän laajan käsityksen kokonaisuudesta ja eri vaihtoehdoista laajasti ihmisiä kuullen, hän jatkaa.

"Haluan uusia haasteita"

Miten Niemistöstä tuli useiden yritysten hallituksessa vaikuttava hallitusammattilainen?

Leena Niemistö on mukana muun muassa Elisan, Pihlajalinnan, Raisio Oyj:n ja Yliopiston Apteekin hallituksissa.

Talouselämä-lehti nimesi Niemistön vuonna 2017 Suomen toiseksi vaikutusvaltaisimmaksi päättäjänaiseksi Sari Baldaufin jälkeen.

Tie vaikuttajaksi on ollut pitkä, ja sen eteen on täytynyt tehdä oikeita valintoja. Kirjassa hän muistelee elämänsä ensimmäisen ratkaisevan valinnan olleen se, kun hän muutti Raumalta Helsinkiin opiskelemaan lääketiedettä.

– Seuraava valinta oli, mitä lääkärinä tulisin tekemään. Halusin erikoistua, ja fysiatria tuntui riittävän kokonaisvaltaiselta alalta. Pääsin hienoon ja opettavaiseen työyhteisöön, jossa pystyin tekemään myös tutkimustyötä.

Aikansa lääkärinä työskenneltyään Niemistö alkoi pohtia, oliko hänen tekemänsä työ sitä, mitä hän haluaa eläkeikäänsä saakka tehdä.

– Minulle on tyypillistä, että haluan uusia haasteita, kun kova oppimiskäyrä alkaa taittua. Halusin lähteä kehittämään isompia kokonaisuuksia.

Tarjoutui houkuttelevia tilaisuuksia

Samoihin aikoihin 2000-luvun alussa Niemistölle tarjoutui mahdollisuus lähteä vetämään lääkärikeskus Dextraa yrittäjänä.

– Se oli urani isoin ratkaiseva valinta.

Ratkaisu oli menestys. Dextra menestyi Niemistön omistamana ja johdettavana, kunnes Dextran oli aika siirtyä uudelle tasolle.

Se oli helpompaa tehdä isommassa kokoluokassa, ja mahdollisuus tähän tarjoutui Pihlajalinnan ostotarjouksen myötä.

Pihlajalinna osti 60 prosenttia Dextran osakekannasta vuonna 2012. Niemistö rikastui kaupan myötä.

Ensimmäinen hallituspaikka ratkaiseva

Jo aiemmin hänelle oli alettu tarjota hallituspaikkoja muissa yrityksissä.

– Hallitusammattilaisuuteen liittyen ratkaisevaa on, että sinulle tarjotaan ensimmäinen merkittävämpi paikka. Minulle se oli vuonna 2007 Ilmarisen hallitus. Siellä verkostoni kasvoi ammattilaisilla, joita en muuten olisi tavannut omassa toimintaympäristössäni.

Toiseksi käännekohdaksi Niemistö nostaa vuoden 2010, jolloin hän aloitti Elisan hallituksessa.

– Tämä oli kohdallani ensimmäinen suuren listayhtiön hallituspaikka, ja sitä kautta minut todennäköisesti miellettiin yhdeksi varteenotettavaksi vaihtoehdoksi muihin hallituksiin.

– En ole suunnitellut elämääni tai uraani lääketieteelliseen pyrkimisen jälkeen. Olen ollut sillä lailla onnekas, että minulle on tarjottu houkuttelevia tilaisuuksia. Se on ollut sitten oma päätös, otanko tarjouksen vastaan.

Joskus on osattava luopua

Menestymisessä tärkeää on Niemistön mukaan myös se, että tehtävistä osaa luopua oikeaan aikaan.  Hän kokee, että kun on antanut osaamisensa tiettyyn tehtävään ja oppinut sen minkä voi, on jättäydyttävä pois ja vapauttaa aikansa uusiin tehtäviin.

Hän esimerkiksi päätti myydä Dextra-yrityksen Pihlajalinnalle. Päätös oli vaikea, mutta Niemistö ymmärsi, että yrityksen on parempi olla osa suurempaa alan toimijaa.

Yrityksen myynnillä vaurastunut Niemistö jatkoi Pihlajalinnan varatoimitusjohtajana aina vuoteen 2016, jolloin luopui yrityksessä operatiivisista johtotehtävistä.

Pihlajalinnan hallituksessa hän vaikuttaa edelleen.

Johtajuus opettaa

Kirjassa Niemistö avautuu myös johtajuuden varjopuolista. Kaikki päätökset eivät ole helppoja.

– On ollut opettavaista havaita, ettei vaikeiden päätösten tekeminen hallituksesta käsin ole minulle yhtään helpompaa kuin päätösten toimeenpano. Samalla ymmärrän paremmin joukkueurheilijoita, joille penkillä istuminen on paljon vaikeampaa kuin vastuunotto kentällä.

– Kun päätökset koskevat ihmisiä, joiden kanssa olen ollut rakentamassa menestystarinaa, haluaisin varmistaa, että henkilöitä koskevat päätökset tehdään mahdollisimman oikeudenmukaisesti, Niemistö kertoo kirjassa.

Kirjassa Niemistö kuvailee olevansa nopea ja kärsimätön. Siksi hänelle on ollut iso oppimisen paikka ymmärtää, että asiat eivät aina etene niin nopeasti kuin itse haluaisi.

– Kehittyminen johtajana ja ihmisenä on tapahtunut kohdallani aika intuitiivisesti. Johtamiskirjoja on hyvä ja tärkeä lukea, mutta eri asia on, kuinka paljon pystyy muokkaamaan omaa johtamistapaansa niiden avulla.

Lue myös:

    Uusimmat