Lääkärikoulutusta ei lisätä, vaikka henkilöstöpula ajaa jo karsimaan sairaalaverkkoa

Esitys sairaalaverkon karsimisesta saa kritiikkiä 3:41
Esitys sairaalaverkon karsimisesta saa kritiikkiä.

Lääkäreiden aloituspaikkoja ei olla lisäämässä, vaikka henkilöstöpula on suurin ajuri sairaalaverkon karsimiselle.

Tänään julkaistun virkamiestyöryhmän ehdotuksen mukaan esimerkiksi ympärivuorokautista päivystystä tarjoavien keskussairaaloiden määrä vähenisi 5-8:aan.

Suurin syy sairaalaverkon karsimisen tarpeelle on pula sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöstä, työryhmä totesi tiedotustilaisuudessa.

Osaajien saatavuuden haasteet ilmenevät käytännössä koko Suomessa, kaikissa terveydenhuollon ammattiryhmissä ja lähes kaikissa palveluissa, raportissa todetaan.

Henkilöstöpulasta huolimatta esimerkiksi lääkärikoulutusta ei olla lisäämässä lainkaan tänä vuonna. Lääkäreiden aloituspaikkoja on tänä keväänä yhteensä 755, mikä on yhtä paljon kuin viime vuonna. 

Myös aiempina vuosina lääkäreiden koulutusmäärät ovat pysyneet lähes ennallaan, vaikka lääkäripula on pahentunut vuosittain täyttämättä jääneiden työpaikkojen määrillä mitattuna.

Lääkärikoulutusta on myös lisätty vähemmän kuin esimerkiksi sairaanhoitajien koulutusmääriä.

Nykyhallitus on luvannut puuttua vuokralääkäriongelmaan, mutta ei ole luvannut ratkaisuksi lääkärikoulutuksen lisäämistä.

Lääkäreiden koulutusmäärien nostamista ovat esittäneet muun muassa valtiovarainministeriö sekä kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat (KT).

Lue myös:

    Uusimmat