Lääkäri neuvoo: Näin käytät lentosukkia oikein

Pitkä lentomatka tietää pitkää yhtäjaksoista istumista, joka voi altistaa laskimotulpalle alaraajoissa. Riskiä voi pienentää lentosukkien oikealla käytöllä.

Vaarana laskimotukos

Pitkäkestoinen istuminen lisää nesteen kertymistä alaraajoihin, jolloin jalat turpoavat. Liikkuessa lihasten pumppaava liike estää nesteen kertymistä, kun taas liikkumattomuus saattaa lisätä laskimotukoksen riskiä.

– Lentosukkien ideana on estää turvotuksen syntyminen, kertoo ilmailulääkäri Alpo Vuorio.

Istuma-ajan lisäksi matkustajan ikä lisää oleellisesti riskiä saada laskimotulppa. Aivan erityisesti riski suurenee raskaana olevilla naisilla. Myös tuore tapaturma tai leikkaus voi altistaa tulpan saamiselle.

Jalkaan jo ennen matkaa

Vuorion mukaan lentosukat kannattaa pukea jalkaan heti matkustuspäivän aamuna, koska yön jäljiltä jaloissa ei ole turvotusta. Sukkia kannattaa pitää jalassa koko matkustusajan lennon jälkeenkin, mikäli tiedossa on vielä jatkomatkustamista ja istuminen jatkuu.

– Mikäli lennon jälkeen pääsee suoraan majoittumaan ja vaikka kävelylenkille, voi sukkien käytöstä heti luopua. Nukkumaan mennessä sukkia ei tarvitse enää käyttää, Vuorio sanoo.

Hän myös muistuttaa, että lentosukat eivät kokonaan estä laskimotulpan syntymistä, vaikka ne riskiä pienentävätkin.

– Jos lennon jälkeen esiintyy alaraajan tai pohkeen turvotusta tai kipuilua, tulee lääkärin arvioida, onko syynä laskimotulppa, Vuorio sanoo.

Myös liikunnasta on apua

Lentosukkien käytön lisäksi erityisesti pitkillä lennoilla kannattaa välillä nousta tuolista ja kävellä koneen käytävillä. Vessaankin voi päinvastaisesti lähteä silloin, kun jono on pisimmillään – jonossa saa hyvää seisoma- ja jumppausaikaa vastapainoksi istumiselle. Myös vettä on muistettava juoda riittävästi.

Vuorio varoittaa laskimotukoksen riskiryhmiä käyttämästä unilääkettä lennon aikana.

– Tällöin tulee helposti nukuttua asennossa, joka edelleen heikentää jalkojen verenkiertoa ja pahentaa turvotusta.

Ei ihan kaikille

Ihan kaikkien ei kuitenkaan kannata kiskaista sukkia jalkaan. Vuorio neuvoo kääntymään epäselvissä tilanteissa lääkärin puoleen varsinkin, jos jaloissa on ennen lentoa ihoinfektio tai kärsii sydämen vajaatoiminnasta.

– Sama arviointi koskee myös henkilöitä, joilla on jaloissa huono verenkierto.

Lue myös:

    Uusimmat