Lääkäri: Näin kahvi vaikuttaa terveyteesi

Kun puhutaan kahvin terveysvaikutuksista, ne samastetaan lähes aina kofeiinin terveysvaikutuksiin, jotka ovat melko yleisesti tiedossa. Lääkäri kertoo, että kahvissa on satoja erilaisia kemiallisia yhdisteitä, joista vaan osa tunnetaan.

 Näillä kemiallisilla yhdisteillä on lukuisia terveysvaikutuksia, jotka eivät liity kofeiiniin.

– Kahvilla on vaikutuksia esimerkiksi maksan toimintaan. Kahvinjuonti vähentää maksakirroosin ja maksasyövän riskiä, sisätautien erikoislääkäri, emeritusprofessori Antti Aro selittää.

– Ne ovat kaksi selvintä väestötutkimuksissa esiin tullutta vaikutusta, mutta syy-seuraussuhteesta ei ole vielä varmaa todistetta.

Kahvin tunnetuin positiivinen terveysvaikutus lienee sen taipumus vähentää diabetes-riskiä. Aro epäilee, että sekin johtunee kahvin vaikutuksista maksaan.

– On epäilty, että sekin liittyy maksaan ja johtuu fenolihapoista, joita kahvissa on. Ne kuuluvat samaan perheeseen kuin flavonoidit.

Haittoja vain suodattamattomalla kahvilla

Monet ovat nähneet kahvin terveellisyyttä ylistävien otsikoiden lisäksi myös sellaisia artikkeleita, joissa kahvin väitetään olevan pahaksi terveydelle. Aron mukaan väitteet koskevat yleensä suodattamatonta pannukahvia.

– Kaikessa kahvissa on kafestolia, joka nostaa kolesterolia runsaasti nautittuna. Kafestoli kuitenkin tarttuu paperisuodattimeen, kun kahvia suodatetaan, Aro selittää.

Pannukahvia valmistettaessa paperisuodatinta ei käytetä, jolloin kahvissa olevan kafestoli ei suodatu. Kafestolin negatiiviset terveysvaikutukset alkavat Aron mukaan näkyä noin viiden päivittäisen pannukahvikupin jälkeen.

Kofeiinillakin voi olla joihinkin ihmisiin negatiivisia vaikutuksia kuten unettomuutta, päänsärkyä ja vatsavaivoja, mutta Aro kiistää, että ne voisi yleistää koskemaan kaikkia. Esimerkiksi mahahaavasta hän ei syyttäisi yksin kahvia.

– On pikemminkin niin päin, että jos on muuten huonossa kunnossa oleva maha, niin kahvi voi pahentaa sitä.

Herkkävatsaisille Aro vinkkaa, että esimerkiksi Etelä-Euroopan maissa nautittu tummapaahtoinen kahvi voisi olla usein Suomessa juotua vaaleaa terveellisempää karvaammasta maustaan huolimatta.

– Mahavaivoja ei näyttäisi olevan niin paljoa tumman kahvin ja espresson juojilla. Mutta asiasta ei ole tieteellistä tutkimusta, se perustuu yksilöllisiin kokemuksiin.

Jos kahvista ei tule vatsavaivoja ja sen suodattaa, terveysvaikutukset ovat Aron mukaan etupäässä positiivisia ja sitä voikin litkiä niin paljon kuin lystää. Mitään saantisuositusta ei ole.

Tee ei kahvia terveellisempää

Usein kahvi kehotetaan vaihtamaan teehen, jos haluaa saada sekä päivittäisen kofeiiniannostuksen että kunnon terveyspommin. Aro pitää ajatusta kuitenkin vanhentuneena. Hän kertoo, että vaikutukset ovat suunnilleen samanlaisia, mutta kahvin ollessa vahvempaa sekä terveyshyödyt että mahdolliset haittavaikutukset korostuvat sen juojilla.

– Ehkä on niin päin, että teen haittavaikutukset eivät ole niin voimakkaita, koska siinä on kofeiinia paljon vähemmän. Se ei vaikuta vatsahappoihin niin paljon. Mutta jos katsotaan vaan myönteisiä terveysvaikutuksia, kuten vaikutusta diabetekseen, niitä näyttäisi olevan kahvissa enemmän kuin teessä.

– Kummatkin on periaatteessa myönteisiä ja hyödyllisiä.

Lue myös Makuja-osion jutut:

Professori ruotii kahvimyyttejä lähetyksessä.

Hyvä, paha kahvi. 27:08

Lue myös:

    Uusimmat